Vrhunska serija: ‘Luther (2010-2019)’ – recenzija

Sjajna priča i atmosfera, vrlo dobra gluma i odlična režija su dovoljno dobri razlozi da pogledate ovo nesvakidašnje ostvarenje.

  • Luther (2010-2019)
  • Žanr – krimi, drama, misterija
  • Glumci – Idris Elba, Dermot Crowley, Michael Smiley, Warren Brown, Ruth Wilson …
  • Kreator serije – Neil Cross
  • Broj epizoda – 20

Luther je britanska kriminalistička serija čija je radnja smještena u 2009., u Londonu. Naš protagonist, John Luther (Idris Elba, Zica) rješava kompleksne slučajeve uz pomoć fenomenalnog dara za zapažanje detalja.
John Luther, iako je sjajan u svom poslu, privatni život mu se ruši kao kula od karata.
Brak mu se raspada, žena mu priznaje da voli drugog, i povrh toga, u priču dolazi Alice Morgan (Ruth Wilson) – psihički poremećena ali jako inteligentna žena koja ima dosta čudan odnos sa našim junakom. Detektiv, Justin Ripley, (Warren Brown) je sigurno jedna od svjetlijih tačaka ove serije, koji osim što je odličan u svom poslu, vjerni je prijatelj Johna Luthera.

Ni na kraj pameti vam ne pada ni da pretpostavite ko će sljedeći zagristi metak, bilo da je s loše ili dobre strane zakona.
Luther nije baš uvijek pravedan, u par momenata izvrće pravdu za konačno dobro. Ono što Luthera čini posebnim je njegova pribranost u krucijalnim i teškim trenucima kao i ogromna posvećenost poslu.

Luther je serija koja me je oduševila ne samo zbog nevjerovatno uvjerljivih zlikovaca, nepredvidljive radnje, nego i zbog toga što je dramljenje svedeno na minimum.
Ovo nije serija gdje ćete vidjeti drugog zlikovca u svakoj novoj epizodi, niti je serija koja se sastoji od pregršt obrta i jednog finalnog, snažnog zlikovca koji pada u zadnjoj epizodi.
Slučajevi se pretežno vrte oko poremećenih i nemilosrdnih likova/pacijenata, do kostiju zlih ljudi koji za cilj ne biraju sredstva i koji nemaju ni trunku empatije.
Brutalnosti ne manjka ni malo.
Mračna strana Londona u kojoj opasnost vrijeba kad je građani najmanje očekuju.

Serija je za moj ukus mrvicu sporija, koja manjka za jednog, eventualno dva jača karaktera koji bi upotpunili priču. To skoro da ni ne utječe na moj sveukupan utisak, ali eto, to bi bili aspekti koji bi po mom mišljenju seriju činili joč jačom.
Sjajna priča i atmosfera, vrlo dobra gluma i odlična režija su dovoljno dobri razlozi da pogledate ovo nesvakidašnje ostvarenje.
Šuška se i o nastavku, a malo je reći da je ostalo prostora za još jednu vožnju Londonom, sa uvijek karizmatičnim Idrisom.

Ocjena: 9/10

Damir Šljivić