mixRecenzije

Nobody – recenzija filma

Za početak da kažem kako će vjerovatno većini BCS i BrBa fanova glavni lik kroz dobar dio filma da i dalje bude ‘ugraviran’ u pamćenje kao Saul Goodman iz gore pomenutih serija. No kako film teče, uviđam da se probio iz prijašnje sjenke i da ga sve manje gledam kao na Saul Goodmana.

Naš glavni lik, Hutch, kao što sami naziv govori se osjeća kao ‘Nitko‘.
Živi prosječnim američkim životom (ili barem pokušava), radi svima nama poznati, paćenički ‘9-5 job’
ima ženu i dvoje djece, i poprilično luksuzan život (bar u poređenju s nama balkancima). Međutim, on nije uvijek bio takav. I on i njegov otac imaju mračnu prošlost koju godinama pokušavaju da zataškaju i ostave tamo gdje joj i je mjesto …

Lako se može zaključiti da obični život nije za njega i da ne uživa živjeti životom prosječnog obiteljskog čovjeka. Pa čak mu i kamion sa smećem svako jutro bježi (Vjerovatno je to alegorija na njegov neispunjeni život, ili život koji mu bježi), a da ne govorim o tome kako se ponaša u ‘fight or flight’ situacijama, kad je zapravo potrebno ponašati se kao zrela, odrasla osoba i biti glava kuše i biti tu za svoju obitelj … Iako on zapravo nije nesposoban čovjek. Hutch je jedan od onih ljudi koji itekako može da se suprostavi neprijatelju ali tu divlju stranu pokušava što više da zataška.

Ovaj film je u mnogome sličan filmu ‘Falling Down‘. – Čovjek koji je gutao i trpio dosta toga će
odjednom da ‘bukne’. I Hutchu će, kao što je i Williamu Fosteru, pući pred očima.
No možda će ipak da prenagli sa svojim djelima …
Kao kad toplo mlijeko ne maknemo sa rerne na vrijeme i sve ode kvragu …
Ili kao tihi ali jaki školarac koji trpi maltretiranja od vršnjaka sve dok mu jednom ne pukne pred očima i vrati im trostrukom mjerom.

Režija mi se na momente svidjela, jer određene scene (pogotovo dijalozi i dobro izrežirane scene borbe) i više nego uspješno drže pažnju što zbog dobro tempiranog slow-motiona, muzike i kinematografije.

Film pokazuje šta smo sve u stanju napraviti kada su naši životi i životi naših bližnjih ugroženi.
Eh, sad je lako posmatrati čitavu ovu priču voajerski, te sjediti i komentarisati ‘ja bi ovo, ja bi ono…’ i smatram da osoba treba da se zadesi u tako nekoj ‘fight or flight’ situaciji da bi ZNALA šta je u stanju uraditi a šta ne.

Iako film ima svojih mana, kao naprimjer promjena osobnosti  kod glavnog lika za 180 stepeni, (tipični neunistivi ‘Hitman’ kao npr John Wick ili Jack Reacher) ‘over the top’ priča ruske mafije koja je ižvakana u filmovima već milion puta, ali film je i više nego ok za opustit se i donekle udubiti u priču.

Na kraju ovo biva solidna akciona-drama, ne loše izrežirana, kraj koji realno može očekivati bilo tko ko gleda filmove više od 20ak puta godišnje. Nema puno stvari koje će da gledaoca bodu u oči i da smetaju (svega par sitnica) do te mjere da je negledljiv.
Dapače, ovo je film za opuštanje. Sve pohvale idu za performans glavnog glumca koji je dokazao da nije samo Saul Goodman i da umije da glumi i u filmovima ovakve vrste.

Damir Šljivić / Ocjena: 7/10

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)