Recenzije

Recenzija filma “Red Sonja” (1985)

RECENZIJA UHD 4K REMASTERED BLURAY KLASIK FILMA :
RED SONJA (1985) – USA – DINO DE LAURENTIS & RICHARD FLEISCHER FILM
Action Adventure Fantasy po istoimenom stripu.

Ovo sam pogledao, ne znam, na stotine puta jer mi je jedan od najboljih filmova koje sam gledao u 20. veku posle Konana Varvarina 1 i 2 od Svarcenegera. Em sam rođen 1978. godine, bukvalno sam rastao uz ove velike hitove kao dete i gledao ih sa ocem u bioskopu, i zaljubio se u ova tri filma koja su urađena po najboljim stripovima tog vremena. Šteta sto ova ekipa nije snimila još delova posle ovoga.

Dino De Laurentise i Ricarde Flajseru stidite se, hteli smo još da gledamo Konana i Kalidora!!! Ali nažalost to se nije desilo, Arnold je uskočio u Terminatora i sve se od tada poremetilo u njegovoj glumačkoj karijeri, otisao je drugim putem daleko od ovih fantazijskih avantura.

Uglavnom, što se tiče ovog samog filma u to vreme je bio mainstream mega hit, danas to novijim generacijama možda bi bilo kao smešno jer su malo zastareli vizuelni efekti naspram današnjih, ali i dalje je isti duh i efekat nama nostalgičarima. Pogledo sam ga ponovo u ovoj remasterizovanoj 4K kolor verziji, sa max novim stereo zvukom, film izgleda mnogo mnogo bolje nego orginal koji imamo na DVD orginalnom formatu, imam ga orginalni u kolekciji, ali ovu novu verziju sam isto ostavio, jer izgleda duplo bolje.

Uglavnom za one koji ne znaju o čemu se radi u ovom filmu, ukratko da objasnim. Crvena Sonja je daleko u hramu Kineskog mentora borilačkih veština gde trenira za Ratnicu. U međuvremenu u hramu njene sestre se čuva neko moćno jezgro sa kojim samo žene mogu da vladaju. Zla vladarka Gedren, koja želi to moćno jezgro da bi zavladala svetom, naredi da se pobijaju sve sveštenice, to jest zaštitnice ove zle moći. Glavna pobegne, ali usput je pogode samostrelom u leđa i ona padne tačno pred Princa Kalidora koji je njihov vladar. Ona traži od njega pre smrti da ode po Sonju, te je on pronađe i ona joj objasni šta se desilo, a zatim umre.

Sonja odlazi sama u osvetu neznajući koje tajanstveni ratnik, a Kalidor je prati da bi joj pomogao da uništi zlu kraljicu. Usput sreću malog kineza Princa Tarna kojem je Gedren uništila kraljevstvo, i on i njegov debeli sluga se priključuju Ratnicima, i svo četvero kreću da unište zlo i da se jezgro zla ugasi u tami, jednom za sva vremena.

Ko voli fantazije ovog tipa, a i da ste gledalac novije generacije, tople preporuke da odgledate ovaj veliki hit iz osamdesetih. Zabavit će vas odličnom glumom, dobrim scenarijem, odličnom muzikom kroz scene, i dobrom atmosferom.

Sada je kolor mnogo moderniji, zvuk vrhunski, samo da uzmete kokice i sokić neki da uživate u filmu. IMDb sajt je isključivo za informacije o filmovima i za ocene, i pošto je portal novije generacije, kod njih stoji za ovaj hit klasik ocena 5.1 od 10.0, jer ga gledaju kao zastareli film a ocenjuju po modernim vrednostima, što nema smisla jer nikada se stari efekti i novi ne mogu staviti i ocenjivati u istom rangu. Ovo novo izdanje od mene dobija ocenu u klasik rangu, a pošto je film dosta slabiji za nijansu naspram odličnog Konana keca …

OCENA : 9.0 / 10.0 (ukupan utisak)

Autor teksta: Grgurić Dragan

Ostavite komentar