“Lars i prava djevojka” – recenzija

,,LARS I PRAVA DJEVOJKA” / Lars and the Real Girl

Kako napraviti film o seks lutki naručenoj preko interneta koja služi kao afirmacija nade u životu drugog čovjeka?

Scenaristkinja Nancy Oliver je to majstorski odradila u filmu ,,Larsi i prava djevojka” koji je bio nominovan 2008. godine za nagradu za najbolji originalni scenario, sa nadom u ljudskost a izbor Ryana Goslinga čini se kao vrhunski zadnji potez četkicom velikog slikara. Zajedno sa sporednim glumcima čini kompaktnu cjelinu u izražavanju alijenacije, introvertnosti i učiniće vam se i usamljenosti, međutim upravo u kritičnim trenucima oni izražavaju podršku i instiktivnu dobrotu koju inače pokazujemo prema onima do kojih nam je stalo i koje volimo.

Lars Lindstrom je stidljivi mladić koji jedva podnosi dodir i prisustvo drugog bića. Živi u malom gradu, majka mu je umrla po rođenju a otac je bio udaljen i hladan prema njemu i bratu Gusu. Gus napušta grad kako bi se sam izdržavao i vraća se po svoj dio imovine nakon očeve smrti. Lars živi u garaži, a stariji brat i žena u kući pored. Njihovi uzastopni pokušaji da uključe Larsa u njihov život propadaju jer je Lars otuđen i njihove konverzacije su gotovo nemoguće. Kao i njih, Lars izbjegava socijalne kontakte i teško ostavruje konverzaciju sa svima iz svoje okoline, porodice i posla.Nakon što Lars predstavi svojoj porodici lutku Bijanku koju je naručio putem interneta, oni padaju u stanje nevjerice i pomišljaju da njihov Lars koji je simpatičan ali introvertan, ipak ima ozbiljnijih psihičkih problema.

Iako je naručena lutka “sex lutka”, očito je da je Lars nije naručio sa tim namjerama. Ona je njegov idealan pratilac jer sa njom ne ostavaruje socijalni kontakt, ne može ga dodirnuti, a njena vedrina je gotovo nerealna. Predstavlja bilo koga ko bi mogao biti u njegovom životu i trenutno je idealan saputnik u skladu sa njegovim socijalnim vještinama. Bijanka funkcioniše poput ljubimca: pruža beskonačnu ljubav bez kritike i ne postavlja pitanja. Lars je svuda vodi sa sobom, čak i u crkvu.

Najzanimljivije je što Larsovi prijatelji nakon prvobitne zabrinutosti prihvataju i podržavaju njegove iluzije i naposlijetku postupaju prema lutki sa istom ljubaznošću kao i Lars. Fascinantno je i da je film ,,Lars i prava djevojka” mogao da kiksa na mnogo načina, ali je to vješto izbjegao. Najjače oružije tog filma je iskrenost i čistota u načinu kako se Lars odnosi prema plastičnoj zamjeni za ljudsko prijateljstvo.

Irena Jovanović