Ranbir Kapoor – Biografija

Ranbir Kapoor je indijski glumac, rođen 28. septembra 1982. u Bombaju , Maharaštra. On je jedan od najplaćenijih glumaca hindi kinematografije i nalazi se na Forbesovoj indijskoj listi 100 slavnih od 2012. godine.

Sin je glumaca Rishija Kapoora i Neetu Singha, te unuk veterana glumca i režisera Raja Kapoora. Kapoor se bavio filmskom i metodičnom glumom na Školi vizualnih umjetnosti i Lee Strasberg Theatre and Film Institute. Potom je asistirao Sanjayu Leeli Bhansali na filmu Crni (2005.) i debitirao je u Bhansalijevoj tragičnoj romansi Saawariya (2007.), koja je bila neuspješna kritika i reklama.

Kapoor je postao poznat 2009. svojim nastupima u filmu o punoljetnosti Wake Up Sid , romantičnoj komediji Ajab Prem Ki Ghazab Kahani i drami Rocket Singh: Prodavac godine. Njegov najgledaniji film u ovom periodu došao je sa političkom dramom Raajneeti (2010).

Glavna uloga uz Deepika Padukone u romantičnoj komediji Yeh Jawaani Hai Deewani (2013) ga je postavila kao vodećeg bolivudskog glumca. Slijedio je to ulogama u nizu filmova koji nisu imali dobre komercijalne rezultate, s izuzetkom romanse Ae Dil Hai Mushkil (2016). Također je glumac 2018. godine glumio Sanjaya Dutta u biografskom filmu Rajkumara Hiranija Sanju, a film je jedan od najuspješnijih indijskih filmova svih vremena, za koji je osvojio još jednu nagradu Filmfare za najboljeg glumca.
Pored svoje glumačke karijere, Kapoor podržava dobrotvorne organizacije i akcije. Takođe je suvlasnik indijskog superligaškog fudbalskog tima Mumbai City FC .

Kapoor je pandžapski Khatri porijeklom, rođen od oca Hindusa i majke Sikha . Kapoor se školovao u Bombay Scottish School u Mahimu, Južni Mumbai. Kao student, bio je malo zainteresovan za akademike i bio je nisko rangiran među svojim vršnjacima. Međutim, izjavio je da se bolje pokazao u sportu, posebno u fudbalu.

Tokom života dosta je bio bliži sa majkom dok je sa ocem ostvario bliskost tako što je radio kao asistent režije svom ocu na filmu Aa Ab Laut Chalen iz 1999. godine.
Nakon završetka preduniverzitetskog obrazovanja na Hassaram Rijhumal College of Commerce and Economics , Hyderabad (Sind) National Collegiate University u Churchgateu , South Mumbai; Kapoor se preselio u New York kako bi učio snimati film na Školi vizuelnih umjetnosti u New Yorku u Gramercy Parku, Lower Manhattan, a potom je nastavio s glumom na Lee Strasberg Theatre and Film Institute na Union Squareu, Lower Manhattan.

U filmskoj školi, Kapoor je režirao i glumio u dva kratka filma, pod naslovom Strast do ljubavi i Indija 1964. godine. Usamljenost da živi sam u New Yorku zajedno s njegovim iskustvom u filmskoj školi, koju je opisao kao “beskorisnu”, inspirisala ga je da nastavi karijeru u Bollywoodu.

Po povratku u Mumbai, Kapoor je bio angažiran kao asistent režije Sanjay Leela Bhansali na filmu Black iz 2005. godine . Opisao je svoje iskustvo: “Bio sam premlaćen, zlostavljan, radio sam sve od čišćenja poda do popravljanja svjetla od 7 ujutro do 4 ujutro, ali sam učio svaki dan.” Kasnije je napomenuo da je njegov motiv za radBlack je trebao natjerati Bhansalija da mu ponudi posao glume.

PRIVATNI ŽIVOT

Kapoor je izjavio da ga je brak njegovih roditelja naučio koliko složena može biti veza. Prvu ozbiljnu vezu imao je dok je bio u sedmom razredu, a patio je od depresije kada se završila. Dok je snimao Bachna Ae Haseeno 2008. godine, Kapoor je počeo izlaziti sa svojom koleginicom Deepikom Padukone. Veza je privukla značajnu medijsku pažnju u Indiji i spekulisali su o predstojećem angažmanu. Međutim, par je raskinuo godinu dana kasnije. Kapoor je tvrdio da je raskid bio prijateljski, iako su mediji naveliko izvještavali da je do razlaza došlo zbog nevjere s Kapoorove strane. Kapoor je kasnije priznao: “Da, jesam, zbog nezrelosti, zbog neiskustva, zbog iskorišćavanja određenih iskušenja, iz bešćutnosti.” Kasnije 2015. godine, Kapoor je izjavio da su oboje riješili sukob i da su nastavili sa svojim životima. Od raskida je bio suzdržan da javno raspravlja o svom privatnom životu.

Glasine o aferi sa Katrinom Kaif prvi put su se pojavile tokom produkcije filma Ajab Prem Ki Ghazab Kahani 2009. godine. U avgustu 2013. godine Stardust je objavio set paparaco fotografija Kapoora i Kaifa na plaži u Španiji. Iako je Kapoor u početku odbijao da govori o vezi, on je to priznao 2015. godine: “Oboje smo sigurni u našu vezu i ako ne otvorimo o tome sada, to bi bilo nepoštovanje prema našem odnosu.” Od februara 2016. mediji su izvještavali da su raskinuli. Da bi 2018. godine počeo stupio u vezu s Aliom Bhatt, njegov kolega u filmu Brahmastra, je priznao da je bio ovisan o pušenju i piću.

NAGRADE KOJE JE DOBIO

Kapoor je bio dobitnik šest Filmfare nagrada:

2007. najbolji muški debi za Saawariya

2009. Nagrada kritike za najboljeg glumca za Wake Up Sid

2009. Ajab Prem Ki Ghazab Kahani

2009. Rocket Singh: Prodavač of godine (zajedno za tri filma)

2011. Rockstar i nagrade za najboljeg glumca za Rockstar

2012. Barfi!

2018. Sanju

Ostavite komentar