Lucile Hadžihalilović nagrađena sa dva priznanja na San Sebastian Film Festivalu

lucileFrancusko-belgijsko-španska koprodukcija “Evolution“, drugi dugometražni film lyonske rediteljice Lucile Hadžihalilović, dvostruko je nagrađen na 63 izdanju San Sebastian Film Festivala. Fantastična priča o genetskim manipuliranjima djece u pubertetu koju je cineastkinja porijeklom iz Sarajeva napisala sa kolegicom Alanté Kavaité, snimljena je u Špankoj, najprije u Lanzarote, zatim Barceloni.
Specijalno priznanje žirija i nagrada za fotografiju donijeli su Lucile Hadžihalilović garanciju za kupnju od strane Canala plus i Ciné plus, kao i poznatog međunarodnog difuzera Wild Buch.

Glavne uloge interpretiraju 11 godišnji Max Brebant, Roxane Durant i Julie-Marie Parmentier. Rediteljica ne krije da se za scenario nadahnula ‘Otokom doktora Moreaua” H.G.Wellsa, koji je već tri puta bio adaptiran za veliki ekran.
Najboljim ostvarenjem ovogodišnjeg festivala u San Sebastianu proglašen je islandski film “Sparrow” reditelja Runara Runarssona, koji je dobio Zlatnu školjku.

Lucile Hadžihalilović je rođena 1961 u Lyonu, ali je porodica ubrzo preselila u Maroco. Sa 17 godina vrača se u Lyon i završava gimnaziju, pa se upisala na čuveni pariški L’Idhec, preteču današnjeg Femisa, najboljeg filmskog Instituta u Evropi. Već 1986 je režirala “Prvu Nonovu smrt” sa kojim je diplomirala i dobila nekoliko priznanja.
Sa današnjim suprugom, argentiskim rediteljem Gasparom Noé, koji je prošlog proljeća, podigao veliku prašinu novim filmom “Love” u Cannesu, oformila je 1996 godine produkciju “Les Cinémas de la Zone”.
Zapaženo je i njezino srednjemetražnjo ostvarenje “Nectar”, snimljeno prije dvije godine i prezentirano na mnoštvu svjetskih festivala.
Prvim dugometražanim, igranim filmom pod nazivom “Nedužnost”, izvela je poznatu, oscariziranu glumicu Marillon Cotillard iz anonimnosti.
Djelo, snimljeno prije 10 godina, dobilo je priznanje “Bronze Horse” u Stockholmu, nagradu za najbolji film mladog cineaste u San Sebastianu, pa priznanje Fipresci i nagradu publike u Istambulu.
Lucile Hadžihalilović je i uspješna montažerka, glumica, scenaristica i producentica. Snimila je mnogo reklamnih i video uredaka.

Džana Mujadžić