Lucile Hadžihalilović na smotri Love&Anarchy

lucile-hadzihalilovicPorijeklom Sarajka, počasna uzvanica filmskog festivala u Helsinkiju

Aktualni filmski festival “Love&Anarchy”, što se organizira između 15. i 25. rujna, naglašava žensko stvaralaštvo i njegov uticaj na globalnu, sedmu umjetnost.

Počasna uzvanica manifestacije je porijeklom Sarajka Lucile Hadžihalilović, čuvena galska rediteljica, producentica i montažerka iz Lyona. Supruga poznatog argentinskog cineaste Gasparda Noe, ona će u programu nazvanom “Twillight Zone”, pokazati svoje najnovije dugometražno ostvarenje “Evolution”, nagrađeno vrijednim priznanjima na festivalima u Stockholmu i San Sebastianu. I čuvena galska filmska diva Isabelle Huppert, porijeklom Mađarica, vlada festivalskim ekranima zahvaljujući filmovima “Elle”/Ona/ nizozemskog reditelja Paula Verhoevena i “Budućnost”/L’Avenir/, Mie Hansen Love.

Tri puta nagrađen u Cannesu, rumunjski cineast Cristan Mungin projicira svoju uspješnu “Maturu” za koji je nagrađen priznanjem za najbolju realizaciju. Terence Davies na istoj smotri predstavlja dva, rado gledana filma: “Sunset Song” i “A Quiet Passion”. Doris Dörie je slijedi ostvarenjem “Fukushima, ljubavi moja”, drami nagradjenoj u Berlinu u kojoj se prepliću događaji iz postojanja bivše gejše i suvremene Njemice, nakon katastrofe iz 2011. godine.

U programu “Nemoguće djevojke”, Belgijanka Rachel Lang će projicirati ostvarenje “Baden, Baden” a Tunižanka Leyla Bouzid hvaljeni, dugometražni film “Tek što otvorim oči”. Francuskinja Emilie Deleuze pokazuje zanimljivo djelo “Nikad zadovoljna”.

Pored mnoštva ostvarenja i nadahnutih, cjelovečernjih igranih filova iz Skandinavije u Helsinkiju se predstavlja i popularni Nanni Moretti zadnjim remek-djelom “Majko moja” kao i inventivni Argentinac Pablo Trapera sa “Klanom”, a upoznaju se s publikom i sve poznatiji Rus Mikail Mestetskiy pa Davies i Thomas Bidegain, sa svojim “Cowboyima”.

Džana Mujadžić