Početna / Vijesti / Lucile Hadžihalilović uzvanica francuske Kinemateke

Lucile Hadžihalilović uzvanica francuske Kinemateke

Filmska poezija

Najpoznatija i najtraženija aktualna predstavnica francuskog avangardnog filma je porijeklom Sarajka Lucile Hadžihalilović, kojoj je ove sedmice poznata, pariška Kinemateka organizirala projekcije dugometražnih ostvarenja “Nevinost” i “Evolucija”, kao i susrete sa publikom pa ekspertima sedme umjetnosti.

Druga godina slavnog i veoma slijeđenog ciklusa “Današnji film”, nanovo predlaže projekcije kratkih, srednje i dugometražnih ostvarenja, susrete sa cineastima i mnogo pred-premijera. Zastupljene su fikcije, animirani i dokumentarni filmovi, čije su teme žive panorame, filmske perspektive i retrospektive što unaprijeđuju, te pospješuju savremenost i aktualnosti autorske sedme umjetnosti.
Nakon kratkih, dokumentarnih i srednje-metražnih djela, Lucile Hadžihalilović je prije 12 godina snimila “Nevinost”, pokazavši posebnu, filmsku poetiku što se dopala gledaocima, širom svijeta. Pored mnogo nagrada i priznanja te projekcija na oko 35 festivala i filmskih smotri na četiri strane planete, rediteljica je predstavila nadarenost jedne od najpoznatijih glumica današnjice, Marion Cotillard koja će nekoliko godina kasnije dobiti najveće priznanje “Oscara”, za tumačenje glavnog lika u biopicu o Edith Piaf. Interpretacijom lika gospođice Eve, aktualno veoma uspješna umjetnica, izašla je iz anonimnosti.

Pretplaćena na priznanja

Rediteljica, scenaristica, montažerka i producentica, Lucile Emina Hadžihalilović je rođena u Lyonu, 7. maja 1961. godine. Djetinjstvo je provela u Maroku a vratila se u Francusku, završiti gimnaziju. Studirala je na ESEC-u i IDHEC-u, današnjem FEMIS-u, najpoznatijoj europskoj filmskoj akademiji, koja se nalazi u Parizu.

Več 1986. realižira film “Prva Nonova smrt” i osniva sa čuvenim argentiskim cineastom i aktualnim suprugom Gaspardom Noé, produkciju “Filmovi iz Zone”. Nakon glumljenja u ostvarenjima čovjeka njezinog života kojemu je ostvarila i mnogo veoma hvaljenih montaža, porijeklom Bosanka 1996. godine snima film na engleskom jeziku, pod nazivom “Dobri momci upotrebljavaju prezervative”. Tek 2005. realizira dugometražni film “Nevinost” nagrađen u San Sebastianu i nekoliko skandinavskih filmskih festivala. Pored nekoliko reklamnih ostvarenja za “Sony” i slavne festivale, cineastica je ostvarila srednjemetražni film “Nectar” pa prije dvije godine “Evoluciju”, djelo nagrađeno u Stockholmu, Francuskoj i Torontu.

Džana Mujadžić