Slovenski film i srpska rediteljica na San Sebastian Film Festivalu

Šesti koprodukcijski Forum Europa-Latinska Amerika San Sebastian Film Festivala se poklapa sa Film in Progress i Gloeal, industrijskim aktivnostima poznate smotre sedme umjetnosti. Održavaju se od 24. do 27. rujna. Forum je odabrao 15 projekata iz 13 zemalja sa jednim u izboru Ateljea Ibermedia.

Za razviće filmskih ostvarenja centralne Amerike i Caraiba odabrane su koprodukcije iz Austrije, Cilea, Mexica, Cube, Francuske, Njemačke, Brasila, Švicarske, Italije, Columbije dok će prvo izdanje Gloeal in Progres, predstaviti tri filma među kojima je slovensko-hrvatsko-srpska koprodukcija Mihe Mazzinija “Izbrisana” , što se natječe za nagradu od 10.000 eura za većinsku ili post produkciju. Slovenski pisac rođen u Jasenicama 1961. godine, također dramaturg, scenarist, reditelj koji je adaptirao osobni roman izašao iz tiska 2014. godine, pod jednakim nazivom-Izbrisana. Tema knjige je teška situacija slovenskih građana čije je porijeklo iz drugih dijelova bivše, zajedničke domovine južnih Slavena, koji nakon 1991. godine, više nisu imali određen status i smatrani “strancima” iako ih je većina rođena u Sloveniji.

Manzzini je jedan od vodećih reditelja u Sloveniji, objavio je 23 knjige a devet ih je prevedeno na mnoštvo svjetskih jezika. Njegove kratke priče se nalaze u brojnim antologijama a dobio je i Pushcart prise 2012. godine za scenario dva dugometražna filma. Uručena mu je i Golden Palm, na XXII Mostri u Valenciji kao i European Circom Award za najuspješniji tv film 1992. Scenarist i reditelj pet kratkometražnih ostvarenja dobio je priznanje i na londonskom Highgate Film Festivalu a 2011. je pobijedio na slovenskom festivalu kratkometražnog filma. Završio je masters na engleskom Sveučilistu Sheffieldu a u Sloveniji položio doktorat iz antropologije i svakidašnjeg života, na Insttutu Studiorum Humanitas.

Na poznatom festivalu publika će vidjeti novo ostvarenje Wim Vendersa “Submergence” što će otvoriti 65 izdanje čuvenog baskijskog sastanka sedme umjetnosti koje se organizira od 22. do 30. rujna. U filmu glume šveđanka Alicia Wikander i škotski umjetnik James McAnay.

U međunarodnom programu, za Zlatnu školjku se natječu ostvarenja “Lav je večeras umro” Nabukira Suwe, sa poznatim galskim glumcem nekadašnjeg “Novog vala” Jean-Piereom Léaudom, “To je život” galskog dvojca Oliviera Nakache i Erica Toledano, austrijsko-njemački film “Gospođica Raj” rediteljice Barbare Albert, “Love Me Not” Alexandrosa Avranasa, “Solders Stry from Ferentari”, rumunjsko ostvarenje Ivane Mladenović i mnogi drugi. Upriličiti će se i programi nazvani Zabeltegi -Tabakalena pa Perla.

Džana Mujadžić