Početna / Vijesti / Filmske vijesti / Lucile Hadžihalilović radi na trećem filmu

Lucile Hadžihalilović radi na trećem filmu

Sljedeći projekti galskih rediteljica Houde Benyamine, dobitnice Zlatne kamere u Cannesu i “Césara” za najbolji prvi film i Lucile Hadžihalilović, su među osam odabranih prijedloga, predstvljenih od strane bretonske “Grupe Zapad”. Za priznanje se natjecalo 228 kandidata.


Porijeklom Sarajka, Hadžihalilović je dva puta nagradjena za najbolji film u San Sebastienu za prethodna ostvarenja “Nevinost” predstavljenu 2004. i “Evoluciju” iz 2014. godine, što su osvojila druga svjetska priznanja.
Dok Benyamina piše scenario sa Romainom Compingtom, o Asji, alžirskoj pripadnici oružanog otpora, Lucile porijeklom Sarajka ne traži pomoć svog čuvenog supruga, argentiskog reditelja Gasparda Noé, nego u raskošnoj rezidenciji u oblasti Bretagne, obrađuje skript za dugometražni film “Snježna kraljica”.

Nanovo stavlja na scenu mlade osobe, ovog puta 14-godišnju Rose i dva ljeta starijeg Lucasa. Oboje bez roditelja upućeni su jedno na drugo, pored obitelji u koje su smješteni i fascinirani Andersenovom bajkom. Sanjaju upoznati svijet, poput junakinja iz čuvene priče.
Godinama kasnije,”Snježna kraljica” se manifestira zahvaljujući snimanju filma-adaptacije, poznate bajke. Rose i Lucas upoznaju Cristinu, privlačnu i tajnovitu glumicu koja tumači nazivnu ulogu. Kada filmska ekipa napušta oblast, Lucas je nestao. Ubijeđena da on slijedi Cristinu, Rose bježi u nadi da će ga pronaći.

Džana Mujadžić