Japanci ljuti zbog novog filma Angelie Jolie

?????????????????????????????????Japanski konzervativci prozvali su Angelinu Jolie zbog njenog novog filma “Unbroken“.  Oni smatraju da je u njemu na neprikladan način predstavila Japan i Japance.

Konzervativne struje u Japanu optužile su Jolie za rasizam te javno pozivaju nadležne institucije u zemlji da film bude zabranjen u Japanu jer su, kako navode, “japanski čuvari u filmu opisani pogrešno”.

Film “Unbroken” koji je režirala Jolie temelji se na priči o životu američkog atletičara i istaknute vojne ličnosti u Drugom svjetskom ratu, Louieja Zamperinija.

Prema knjizi o njegovu životu, Zamperini je od jula 1943. do augusta 1945. bio zarobljen od strane japanskih marinaca, a film opisuje i torturu koju je Zamperini prošao za vrijeme zarobljeništva, tačnije, način na koji ga je mučio japanski čuvar Mutsuhiro Watanabe.

“Ovaj film nema nikakav kredibilitet i nemoralan je. Ako ne postoji potvrda onoga što je Zamperini navodno rekao, onda ovakve tvrdnje ne smiju biti iznošene” izjavio je Hiromichi Moteki.

Ali opet direktorica organizacije Asia Policy Point Mindy Kotler, smatra da je jedino skandalozno u cijeloj priči poricanje onoga što se Zamperiniju dogodilo.

“Američka vlada ovakvo nešto neće tolerisati. Čast američkih veterana mora se braniti”, rekla je, između ostaloga, Kotler, a prenosi avaz.ba