Home / Vijesti / Angelina Jolie režira film o genocidu u Kambodži

Angelina Jolie režira film o genocidu u Kambodži

angelina-jolieAngelina Jolie-Pitt u posjeti je Kambodži gdje trenutno režira dugometražni film “First They Killed My Father” aka “First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers” (Prvo su ubili mog oca), baziran na potresnim memoarima nastalim u genocidu kojeg su počinili Crveni Kmeri 70-tih godina.

Angelina Jolie je podsjetila kako je kulturu, stanovnike i život Kambodže prvi put upoznala 2001. godine snimajući film “Lara Croft: Tomb Raider”. Iste te godine u Kambodži ona usvaja 14-godišnjeg dječaka Maddoxa.

Film koji trenutno režira, kako je kazala, dijelom je posvećen Maddoxu kako bi znao šta se dešavalo u njegovoj domovini.

Jolie-Pitt je govorila o saradnji sa istaknutim veteranskim filmašima iz Kambodže, te istakla kako ta zemlja predstavlja najveće glumačko iskustvo u njenoj karijeri.

Film govori o autorici i aktivisti za ljudska prava, Loung Ung, koja prepričava strahote koje je pretrpjela pod vlašću smrtonosnih Crvenih Kmera.

Komunistički režim Crvenih Kmera ubio je skoro dva miliona Kambodžanaca masovnim egzekucijama, u logorima i izgladnjivanjem.

Premijera filma očekuje se sredinom 2016. godine.