Roger Waters pozvao sve sudionike na bojkot Eurovizije u Izraelu

Bivši član rock benda Pink Floyd, Roger Waters, pozvao je sve sudionike ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije, koje će se održati u svibnju u Tel Avivu, na bojkot.

Roger Waters je natjecatelje pozvao da “stanu rame uz rame s Palestincima”, prenose izraelski mediji.

U otvorenom pismu portugalskom natjecatelju Conanu Osírisu, za “koga je rečeno da nije siguran hoće li ili neće ići Tel Aviv”, Waters ga je pozvao da se odbije pridružiti “kulturalnom zataškavanju onoga što je nedavni izvještaj UN-a nazvao ratnim zločinima Izraela i mogućim zločinima protiv čovječnosti”.

“On može pokazati solidarnost sa 189 nenaoružanih demonstranata koje su ubili izraelski snajperi samo lani, uključujući 35 djece”, naveo je Waters, aludirajući da podatke nezavisne komisije za istragu Ujedinjenih nacija o protestima na granici Gaze prošle godine, objavljene u veljači.

Komisija Savjeta za ljudska prava UN-a navela je da je većina palestinskih prosvjednika koje su ubile izraelske snage, njih 154, bila nenaoružana. Izveštaj je odbacilo nekoliko izraelskih državnika, uključujući premijera Benjamina Netanyahua.

Waters je napisao da Portugalac može odbiti nastupiti na natjecanju i rekao da Izrael ugnjetava Palestince, optuživši tu zemlju za sustavno etničko čišćenje.

U siječnju je, u pismu koje je potpisalo više od 50 vodećih britanskih umjetnika, apelirao na BBC da ne prenosi Eurosong u Tel Avivu. Od BBC-ja je tražio da inzistira na premještanju natjecanja zbog “sustavnog kršenja ljudskih prava Palestinaca od Izraela”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *