Natalie Portman: Izraelski zakon o nacionalnoj državi je rasistički

Holivudska glumica rodom iz Izraela Natalie Portman izjavila je u intervjuu za arapski list Al Kuds al Arabi da je izraelski zakon o nacionalnoj državi „rasistički“ i „pogrešan“, prenosi Al Jazeera Balkans.

Natalie Portman

„Nadam se da možemo voljeti svoje susjede i za promjenu raditi zajedno s njima“, rekla je ona u intervjuu u okviru promocije svog najnovijeg filma „Vox Lux“.

Portman je rekla da je zakon politička odluka koja utiče na živote mnogih ljudi, te je kritovala i američkog predsjednika Donalda Trampa, rekavši da ju je njegov izbor „uznemirio i jako razgnjevio“.

Kontroverzni zakon usvojen u julu navodi da je „Izrael nacionalna država jevrejskog naroda“ koji ima ekskluzivno pravo na samoopredjeljenje u toj zemlji.

Hebrejski jezik definisan je kao jedini zvanični, a arapskom je dat specijalni status iako se dodaje da to neće uticati na status jezika u praksi.

U Izraelu živi oko 1,8 miliona Arapa, oko 20 posto ukupne populacije od devet miliona.  

Kritičari tog dokumenta, koji spada u Osnovne zakone, protive mu se dijelom što ne uključuje odredbu da su svi izraelski građani jednaki pred zakonom.

Nije došla da primi nagradu

Ovo nije prvi put da holivudska glumica kritikuje Izrael, navode izraelski mediji.

Portman se u SAD preselila s porodicom dok je bila djevojčica i tamo je odrasla, a skandal je izazvala u aprilu prošle godine kada je objavila da neće doći da primi nagradu Genesis koja se dodjeljuje jednom godišnje istaknutim Jevrejima.

Tada je rekla da su je „nedavni događaji u Izraelu jako uznemirili i da se ne bi osjećala dobro da učestvuje na ceremonijama u toj zemlji“.

Ona je režirala i glumila u filmu “Priča o ljubavi i tami” snimljenom po knjizi izraelskog pisca Amosa Oza.

U intervjuu za list koji se izdaje u Londonu rekla je da je ponosna na svoje izraelsko nasljeđe.