Richard Gere: Jevrejska naselja na palestinskoj teritoriji su apsurdna provokacija

Holivudski glumac Richard Gere kritikovao je Izrael zbog izgradnje jevrejskih naselja na palestinskoj teritoriji, nazivajući ih “apsurdnom provokacijom”.


Poznati glumac je u Jarusalemu boravio kako bi prisustvovao premijeri filma Norman, izraelskog režisera Josepha Cedara, u kojem glumi.

Gere je boravak u Jerusalemu iskoristio i kako bi posjetio brojne organizacije koje rade na palestinsko-izraelskoj koegzistenciji i pomirenju, a izgradnju jevrejskih naselja nazvao je provokacijom koja ugrožava mirovni proces.

“Očigledno je da ova okupacija uništava sve i nema odbrane za to. Naselja su tako apsurdna provokacija i, svakako, u međunarodnom smislu, u potpunosti nelegalna, jer nisu dio programa nekog ko želi istinski mirovni proces. Da budem jasniji, osuđujem nasilje svih strana jer, naravno, da Izraelci trebaju osjećati sigurnost, ali Palestinci se ne smiju osjećati očajnim”, poručio je Gere.
U Istočnom Jeruzalemu nalazi se 200.000 Jevreja i 370.000 Palestinaca. Situacija nije puno drugačija na Zapadnoj obali.

U više od 100.000 jevrejskih naselja živi više od pola miliona Jevreja, dok u istom području živi oko 2,5 miliona Palestinaca. Naselja u Istočnom Jerusalemu i Zapadnoj obali u potpunosti su ilegalna prema međunarodnom pravu.