Svaštara

Richard Gere s fesom u tekiji u Sarajevu 2006. godine

Holivudski glumac Richard Gere boravio je u Sarajevu 2006. godine, i tom je prilikom posjetio i tekiju na Mejtašu.

Gere je tokom 2006. godine glumio u filmu “The Hunting Party” te je dio snimanja obavljen i u Sarajevu. Tom prilikom Gere je želio upoznati i lokalnu kulturu.

Gere se zanimao za tradiciju Bošnjaka te mu je velika želja bila upoznati se s islamskim misticizmom i dervišima u Bosni. Stoga su ga odveli u tekiju na Mejtašu gdje je i nastala ova fotografija.

Poznati holivudski glumac, po povratku u SAD, gostovao je u “David Letterman Showu” gdje je govorio o filmu koji je snimao u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj. U emisiji je govorio o Sarajevu, njegovoj historiji i o samom filmu.

“Sarajevo je čeudesan i prelijep grad u kome žive nevjerovatni ljudi. To je stari grad u kojem su stoljećima zajedno živjele tri religije. To je grad u koji bi svi trebali otići jednom u životu”, kazao je tada glumac.

Film “The Hunting Party” u režiji Richarda Sheparda sniman je u BiH i Hrvatskoj. Radnja filma prati dvojicu novinara koji traže osumnjičenog za ratne zločine. Iako izmišljen, lik uveliko liči na jednog od posljednjih glavnih osumnjičenih ratnih zločinaca na Balkanu, bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića.

Ostavite komentar