Nakon pobjede Izraelske predstavnice na 63. Eurosongu fanovi bijesni

Na finalnoj večeri Eurosonga u Meo Areni u Lisabonu koja je održana u subotu predstavili su se muzičari iz 26 država, a veliko finale takmičenja za najbolju pjesmu Evropu ove godine je održano pod sloganom “All Aboard” koji nas poziva da se okupimo na jednom mjestu i zajedno slavimo muziku i poštujemo različitost. Tako da su program prvi put u historiji Eurosonga vodile samo dame – Catarina Furtado, Daniela Ruah, Filomena Cautela i Sílvia Albert.

Program je otvoren sa tradicionalnom portugalskom muzikom otvorile dvije fado dive Ana Moura i Mariza, a nakon toga su svi predstavnici prodefilovali sa zastavama svojih zemalja, a  prvu pjesmu u takmičarskom dijelu izveo ukrajinski predstavnik Melovin pjesmom “Under The Ladder”.

Dok je pobjedu na 63. Eurosongu odnijela predstavnica Izraela Nette Barzilai, djevojka za koju je karakteristično da u svojoj pjesmi zapravo kokodače, a koju su mnogi gledaoci i fanovi ovog takmičenja na društvenim mrežama izrazili svoje negodovanje, a nastup i izgled nazvali rasističkim.

Također, kritikama su bili podložni njen nastup, odjeća i šminka. Naime, izraelska pjevačica je nastupila u haljini koja podsjeća na japanski kimono, a nastupila je uz zid koji je bio ukrašen japanskim maneki-neko figuricama za koje se vjeruje da vlasniku nose sreću, a njen nastup, uključujući i šminku mnogi su na društvenim mrežama prozvali rasističkim.

Međutim, zbog teške finansijske situacije Bosna i Hercegovina se ni ove godine nije takmičila na Eurosongu.