“Različit”- Festival španjolskog filma u Parizu

la-novia-filmFestival “drugog” španjolskog filma

Poznato pariško kino “Majestic Passy”, upravo predstavlja deveto izdanje Festivala nezavisnog španjolskog filma pod nazivom “Drugačiji”, što je savršena prilika vidjeti i upoznati samostalna, autorska ostvarenja jedne od najznačajnijih, svjetskih kinematografija. Organizatori manifestacije: Udruženje Španjolaca Pariza i Institut Cervantes, upriličuju posebne “hommage”argentinskoj zvijezdi Ricardu Derinu i Joséu Maria Prado, sa 15 ne otkrivenih djela.

Na programu su i pet najzapaženijih otkrića s ovogodišnjeg Festivala u San Sebastianu sa više nagrađivanim “Trumanom”, reditelja Cesca Gaya, dobitnikom nagrade za najbolju mušku ulogu i pet priznanja “Goya”. Film dolazi na europske velike ekrane, prvom polovicom slijedećeg mjeseca. Projicira se i rado gledani “Un die perfecte per volar” Marca Recha, potom “Amama” Asiera Altuna pa “Migran noche”, Alexa de la Iglesia kao i hvaljeno djelo “La Novia” u realizaciji Paule Ortez.

Pariška publika, brojni profesionalci i turisti slijede i filmove sa smotre u Malagi kao što je film “Los Comensoles” Sergia Villaneuve, dobitnika nagrade publike. “Le Quatre Tondeta” Pola Rodrigueza Ferrere sa posebnim imenovanjem.

Sa Festivala u Sevili dolazi značajan thriller pod nazivom “Berserker” Pabla Hernanda a iz Valladolide se pokazuje film “L’arteria invisible” cineasta Pere Vila i Borcelo, te hvaljeno djelo “La Isla de Pejila” Ahmeda Boulane, pa “Le Capturar” Fernanda Merineroa.
Ne izostaju ni animirana ostvarenja poput “Psiconautas” Pedra Rivere i Alberta Vasqueza te dokumentarci “Le Granja del pas” Silvie Munt i napokon “Cançons d’amor i anarquia” reditelja Carlosa Benpara.

Pored značajnih i vrijednih filmova organizatori pozivaju španjolske distributere na susrete sa četrdesetak galskih i starokontinentalnih producenata u kontekstu “Operskih sastanaka”, u Grand Hôtel Intercontitnental.
Festival “Drugačiji” priređuje na Sorbonni pet okruglih stolova čiji su sadržaji posvećeni filmu i otporu.

Džana Mujadžić