Završena retrospektiva filmova Barbeta Schroedera u Parizu

Reditelj svih stilova

Upravo je u pariškom kulturnom centru “Georges Pompidou” završena dvomjesečna retrospektiva filmova poznatog njemačko-švicarskog reditelja Barbeta Schroedera, koji je osobno prisustvovao na 15 projekcija i održao nezaboravne master class filmofilima Grada svjetlosti. Cineast je ujedno osnivatelj slavne produkcije Films du Losange i što je manje znano, jedan od pripadnika čuvene galske “Nouvelle Vague”/Novog vala/ zajedno sa Godardom, Truffautom, Chabrolom, Rivetteom i Ericom Rohmerom, čije je filmove i producirao.

Reditelj od 75 godina nedavno je u Cannesu pokazao novi, fascinantni dokumentarac o birmanskom monahu Wirathu, racisti i nacionalisti, kojeg je naslovio “Poštovani W”. Pripadao je i hippy pokretu pa je publika vidjela i ostvarenja iz tog perioda “More”pa “Uvalu” iz 1972. godine za koju su glazbu ostvarili slavni “Pink Floyd”. Sposoban ostvariti i kvalitetne fikcije, pokazao je i “Trip SM”, sa Depardieuom i Bulle Ogier. Isto kao i “Učiteljicu” snimljenu 1976., pa nagrađivani dokumentarac o kontroverznom Jacquesu Vergesu, pod nazivom “Advokat terora”. Verges je bio jedan od savjetnika Slobodana Miloševića, na haškom sudu.

Od frankoonskih ostvarenja poput “Prevarananta” iz 1984. godine sa pjevačem Jacquesom Dutroncom i Bulle Ogier, koja je u to doba bila umjetnikova supruga, do poznatih američkih filmova poput “Tajne von Bulowa” koji je donio “Oscara” engleskom glumcu Jeremyju Ironsu. Schroeder je također snimao sa Sandrom Bullock, Ryanom Goslingom, Michaelom Keatonom, Glen Glose, Andyjem Garcia, Meryl Streep, Nicolasom Cage, Smuelom L. Jacksonom i Marthom Keller. Strašni amater policijskih ostvarenja i sudskih procesa, projicirao je i gospodarski thriller sa Jennifer Jason i Bridget Fonda, pod nazivom “Djevojka dijeli stan”.

Provokator zadivljen složenim sadržajima, naučio je i nove tehnologije. Početkom digitalnog perioda i trećeg milenijuma, snimio je sumračni film “HD” o sponama i vezama pisca homoseksualca sa malodobnim delikventom, u središtu Columbije od pijeska i krvi, što je dobro poznaje jer je dugo živio na njezinom tlu.

Džana Mujadžić