Predsjednik ovogodišnjeg žirija filmskog festivala u Berlinu je Jeremy Irons

Predsjednik žirija ovogodišnjeg, jubilarnog 70. Berlinalea bit će britanski filmski i pozorišni glumac Jeremy Irons, saopćila je uprava Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u četvrtak.

“Ikonske figure koje je utjelovio Jeremy Irons i njegov jedinstveni stil pratili su me tokom mog filmskog puta i uvjerili me u kompleksnost ljudske prirode. Lično vrlo cijenim Jeremyja Ironsa kao čovjeka i kao umjetnika i zato sam ponosan što smo ga pridobili za funkciju predsjednika Međunarodnog žirija”, saopćio je novi umjetnički voditelj Berlinalea Carlo Chatrian.

U obrazloženju se navodi da je Irons sarađivao s mnogim istaknutim režiserima, poput Davida Lyncha, Ridleyja Scotta i Bernarda Bertoluccija.

Ironsova filmska i pozorišna karijera počela je u 1970-im godinama. On je dobio Oscara 1991. za ulogu u filmu “Preokret sudbine” i imao zapažene uloge u filmovima poput “Žena francuskog poručnika” i “Misija”, kao i u televizijskoj miniseriji “Brideshead Revisited”.

Irons navodi u saopćenju koje su objavili organizatori festivala da je prihvatio festivalsku ulogu “s osjećajem velikog zadovoljstva i časti”.

Ovogodišnji Berlinale održava se pod novim vodstvom. Umjetnički dio programa preuzima Carlo Chatrian, a Mariette Rissenbeck brine se o organizaciji i finansijama.

Berlinale je prije toga od 2001. do 2019. vodio Dieter Kosslick. Novi voditeljski par najavio je brojne promjene u konceptu Berlinalea.