Na današnji dan rođen je slavni James Byron Dean

Na današnji dan rođen je James Byron Dean koji je ostavio neizbrisiv trag u filmskoj historiji i za veoma kratko vrijeme postao simbol i stekao kultni status.

Američki filmski glumac koji je umro prije više od šest decenija, sa samo 24. godine, a ostat će zapamćen po jednoj od najkraćih i najspektakularnijih filmskih karijera u historiji Hollywooda.

Za samo nešto više od godinu dana i sa samo tri snimljena filma dostigao je svjetsku slavu i postao simbol nemirnih i nezadovoljnih generacija američke omladine s kraja pedesetih godina 20. vijeka.

Dok je njegov prvi profesionalni angažman bio u reklami za “Pepsi kolu”, a dobija i nekoliko vrlo malih uloga u pozorištu i na filmu.

Potom se pojavljuje i u nekoliko televizijskih šou programa koji su bili veoma popularni pedesetih godina 20 vijeka. Uskoro dobija i svoju prvu pozorišnu ulogu na Broadwayu u predstavi See the Jaguar i postaje član prestižne glumačke škole “Actors Studio” koju su u to vreme pohađali i Marlon Brando, Julie Harris, Arthur Kennedy i drugi poznati glumci tog vremena.

Naime, po završetku snimanja filma “Div”, 30. septembra 1955. godine James Dean kreće na trke u Salinasu i gine u saobraćajnoj nesreći u svojoj dvadeset četvrtoj godini.

Nije doživio premijere svojih filmova Buntovnik bez razloga i Div i jedini je glumac u historiji Hollywooda koji je dva puta posthumno bio nominovan za nagradu “Oscar”.

Glumac, James Dean je sahranjen na “Park Cemetery” u Fairmountu, Indiana, a 1977. godine blizu mjesta gde je poginuo u Cholame-u, (California) podignut je spomenik ovom glumcu.

Dio iz filma u kojem je glumio: