Iako je umro prije pet godina o njemu se i dalje priča

Nikola Simić, legenda jugoslovenskog glumišta, koji je umro prije pet godina, a ostaće zapamćen po maestralnim ulogama koje je odigrao.

Važio je za glumca koji ljubomorno čuva svoj privatni život i koji je o porodici nerado govorio, ali je zato jako volio scenu, glumu i svoj poziv.

Nikola je odrastao na Zvezdari, da bi se njegova porodica kasnije preselila na Topličin venac, što je, kako je govorio, njemu veoma teško palo jer je bio razdvojen od drugova.

On je objasnio i kakve veze hrabrost ima sa zaljubljivanjem.

“A treba se zaljubljivati. Psiholozi kažu da dođe trenutak kad čovjek želi da promijeni način svog života. Treba imati hrabrosti i smjelosti i to uraditi. Ja to znam, naravno iz prve ruke. Trebalo je imati hrabrosti i igrati “Dunda” u Dubrovniku te večeri kad su mi saopštili da mi je otac umro. I niko to nije znao. Trebalo je imati hrabrosti i igrati “Bubu” 30. decembra, a sahraniti majku 29″, objasnio je tada legendarni glumac.

Važio je za jednog od najduhovitijih glumaca, a vedar duh nikada ga nije napustio.

Smijeh je nešto najblagotvornije na svijetu. U smijehu, kroz smijeh, čovjek sve nevolje zaboravlja. Neka to bude i za trenutak, ali taj trenutak je dragocjen. Nemoguće je da jedno biće bude stalno pod tenzijom, mora negde da pokulja ono nagomilano u njemu – rekao je u jednom intervjuu.

O privatnom životu Nikole Simića malo se znalo. Kćerka Ana podarila mu je unuke Isidoru i Saru, koje su još u najranijem djetinjstvu pokazale ljubav prema profesiji svoga dede. Simić je govorio da mu upravo druženje sa njima najviše prija.

Starija Isidora već je uplovila u glumačke vode i igrala je u Pozorištancetu Puž, a mlađa Sara počela je da priča kako bi voljela da bude glumica. Ipak, još je rano da je ozbiljno shvatimo – kroz osmijeh je govorio krajem 2011. godine.

Njegov bratanac Dušan Simić za jedan dnevni list ispričao je da se glumac ženio čak četiri puta i razvodio, da je obožavao žene i bio veoma galantan prema njima. Poslednjih godina Nikolinog života pričalo se da je u vezi sa 48 godina mlađom glumicom.

Početkom 2014. godine čuveni glumac obolio je od raka prostate. U februaru je operisan, a početkom juna uslijedile su komplikacije sa bešikom i umro 9. novembra 2014. godine, devet mjeseci nakon operacije, u 80. godini života.