Angelina Jolie prodala poklon Brada Pitta za 11,5 miliona dolara

Angelina Jolie prodala je sliku Winstona Churchilla koju joj je poklonio Brad Pitt. Slika je prodata na aukciji u Londonu za 11,5 miliona dolara.

Rijetka slika Winstona Churchilla koja je poklonjena američkom predsjedniku Franklinu D. Rooseveltu tokom Drugog svjetskog rata i koja je na kraju ušla u kolekciju glumice Angeline Jolie postala je najskuplja slika bivšeg britanskog premijera, piše CNN.

Naime, glumac Brad Pitt kupio je Churchillovu sliku zalaska sunca kao poklon Jolie 2011. godine. Par je prekinuo 2016. godine nakon dvije godine braka.

Djelo “Kula džamije Koutoubia” prodato je 1. marta, a sadrži dugačke sjene i tople tonove zalaska sunca u Marakešu u Maroku, što je Churchillova omiljena tema za slikanje.

Slika Winstona Churchilla “Kula džamije Koutoubia”

“Churchill je prvi put posjetio Maroko 1935. godine”, rekao je Nick Orchard, šef odjela moderne britanske umjetnosti u Christie’su u Londonu, gdje je održana aukcija.

Prodaja je više nego utrostručila prvobitnu procjenu vrijednosti slike od 3,5 miliona dolara. Prethodni rekord cijene Churchillove slike iznosio je 2,7 miliona dolara, a prodata je 2014. godine u kući Sotheby’s u Londonu.

Ostavite komentar