Angelina Jolie na tribini u Keniji koja govori o borbi protiv seksualnog nasilja

Hollywoodska glumica, humanitarka i posebna izaslanica UN-ove agencije za izbjeglice Angelina Jolie posjetila je International Peace Support centar za izbjeglice u Keniji i na tribini održanoj povodom Svjetskog dana izbjeglica održala govor o borbi protiv seksualnog nasilja.

Angelina se u Nairobiju susrela s oko 200 izbjeglica koje trenutno žive u sigurnoj kući za žene. Prema saopćenju UNHCR-a te žene su dio inicijative koja radi kako bi im pružila obrazovanje i vještine koje će im pomoći da se osamostale.

“Način na koji ih tretiramo mjera je naše humanosti. Na Svjetski dan izbjeglica molim ljude da razmotre bol i patnju ovih mladih djevojaka. Ne samo da su morale pobjeći od ekstremnog nasilja i progona, nego su bile zlostavljane”, rekla je.

Ovo je Angelinina treća posjeta Keniji koja je dom za više od 490.000 izbjeglica iz Južnog Sudana, Demokratske Republike Kongo i nekoliko drugih regija.

Tokom 2012. godine Angelina je s bivšim britanskim ministrom vanjskih poslova Lordom Williamom Hagom radila na pokretanju Sporazuma o sprečavanju seksualnog nasilja u cilju okončanja seksualnog nasilja u ratnim zonama, osiguravajući da se počinitelji dovedu pred lice pravde i osiguravajući bolju podršku preživjelima širom svijeta.

“Stvarnost je takva. Žene i djevojke, kao i muškarci i dječaci, i dalje mogu biti žrtve silovanja u konfliktnim zonama, a počinioci prolaze nekažnjeno. U ime žrtava seksualnog nasilja molim se da ovo pitanje postane ozbiljno i lično kako biste iskoristili svoju poziciju i svoj utjecaj da širite ovu poruku unutar svojih oružanih snaga i na svim misijama na kojima služite”, poručila je slavna glumica.