Filmski festivaliVijesti

Zlatni medvjed za “Arracàs” Carle Simon

Dobitnica ovogodišnjeg Zlatnog medvjeda za najbolji film na 72. Berlinaleu je španska režiserka Carla Simon, koja je u svom djelu „Alcarras” prenijela iskustva iz vlastite porodice. U filmu porodica Sole ima plantažu breskvi, koju ugrožava postavljanje solarnih panela. Zanimljivo je da njezini glumci do sada nisu imali nikakva glumačka iskustva.

Inače, porodica Carle Simon je stvarno uzgajala breskve u Alcarrasu, pa je režiserka Zlatnog medvjeda posvetila svim seljacima koji se brinu za to da drugi ljudi imaju hranu na svom stolu.

„Sada se smatram kćerkom Berlinalea”, rekla je Carla Simon, koja je na ovom festivalu 2017. predstavila i svoj debitantski film „Fridino ljeto”. Žiri je u obrazloženju pohvalio „Arracas” zbog „izvanredne glume, nježnosti, veselja i humora”. 

Pola nagrada osvojile žene

Nakon objave programa ovogodišnjeg Berlinalea vidjelo se da u takmičarskom dijelu sudjeluje velik broj režiserki: sedam od 18 filmova režirale su žene. Četiri njihova djela su osvojila nagrade.

Pored Zlatnog medvjeda za Carlu Simon, Srebrnog medvjeda su dobile Natalia Lopez Gallardo (nagrada žirija za film „Robe of Gems”) i Claire Denis (najbolja režija za „Obje strane oštrice”), a Laura Basuki je dobila Srebrnog medvjeda kao najbolja glumica u sporednoj ulozi u filmu režiserke Kamile Andini „Nana”.

Njemačka tragikomedija „Rabiye Kurnaz protiv Georgea W. Busha” dobila je dva Medvjeda. Laila Stieler, nagrađena za najbolji scenarij, je rekla: „Da se izrazim kao Rabiye: Stvarno? Sviđa mi se.” I zahvalila režiseru Andreasu Dresenu koji je angažirao za pisanje scenarija.

Ganuta je bila i Meltem Kaptan, koja je dobila Srebrnog medvjeda za glavnu ulogu, ulogu Rabiye Kurnaz. Ona je zahvalila svojim roditeljima, koji su svojoj djeci uvijek govorili: „Slijedite svoj put!” Kaptan, inače komičarka, u ovom je filmu odglumila svoju prvu glavnu ulogu i iskazala se toplim i humorističnim prikazivanjem majke Murata Kurnaza, njemačkog zatvorenika u Guantanamu. Kaptan je svoju nagradu posvetila svim majkama.

Veliki uspjeh zabilježio je i južnokorejski režiser Hong San-soo, koji je po treći put zaredom osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinaleu, ovoga puta nagradu žirija za svoje crno-bijelo djelo „Film romansijerke”.

Ostavite komentar