Počinje jubilarni 70. Berlinale

Projekcijom filma „My Salinger Year” kanadskog redatelja Philippea Falardeausa u Berlinu navečer započinje 70. Međunarodni filmski festival, poznatiji kao Berlinale.

“Sretni smo da festival napokon počinje”, rekao je umjetnički direktor festivala Talijan Carlo Chatrian koji zajedno s Nizozemkom Mariettom Rissenbeek od ove godine prvi puta vodi Berlinale.

Novi dvojac, koji je na ovom mjestu zamijenio dugogodišnjeg direktora Berlinalea Dietera Kosslicka, je kao prvu mjeru smanjio broj filmova s 400 na 340. Jedna od glavnih zamjerki dosadašnjem vodstvu je bila nepreglednost različitih filmskih programa i pomanjkanje profila prikazanih filmova.

Berlinaleu se posljednjih godina predbacivalo i kaskanje za ostala dva važna filmska festivala, onome u Veneciji i Cannesu i gubitak na važnosti.

Osim smanjenja broja filmova, novi Berlinale će, kako je najavio novi umjetnički voditelj Chatrian koji je dosad vodio filmski festival u Locarnu, imati i nekoliko programskih sekcija manje poput programa “Izvan konkurencije” te “Kulinarske kinematografije”.

U glavnom programu bit će prikazano 18 filmova među kojima i nova djela redatelja Abela Ferrare i Sally Potter.

Od zvijezda svoj dolazak ove godine su najavili Johhny Depp, Helen Mirren, Javier Bardem i Willem Dafoe.

Hrvatska kinematografija ove godine kroz koprodukcije sudjeluje s dva filma u programu Panorama: filmom Mare, švicarske redateljice Andreje Štake s Marijom Cvitešić i Bojanom Navojcem u glavnim ulogama te filmom “Otac” srbijanskog redatelja Srdana Golubovića s hrvatskim glumcem Goranom Bogdanom. Koautor scenarija ovog filma je i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.

Ovogodišnji Berlinale se našao i u sjeni skandala oko utemeljitelja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Alfreda Bauera kojem se pripisuje važna uloga u filmskoj industriji nacističke Njemačke. Reagirajući na ove optužbe, novi voditelji Berlinalea su ukinuli nagradu koja je nosila ime Alfreda Bauera.

I svjetska psihoza oko koronavirusa došla je do Berlina: jedna velika kineska filmska delegacija koja je trebala posjetiti prateći sajam European film market (EFM) je otkazala je svoj dolazak u Berlin. No, kako je priopćeno uoči početka festivala, prodaja karata se za sada odvije uobičajenim tempom.

Prošle godine je prodano 335.000 karata za široku publiku zbog čega se Berlinale smatra najvećim festivalom po broju posjetitelja koji nisu profesionalno povezani s filmskom industrijom.

Berlinale traje do 1. marta, a dan ranije će biti dodijeljene i festivalske nagrade.