Film “Synonymes” pobjednik 69. Berlinalea

Izraelski film “Synonymes” pobjednik je 69. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu i dobitnik zlatnog medvjeda za najbolji film. “Synonymes” se bavi identitetom jednog Izraelca koji je emigrirao u Francusku i tematizira pitanje identiteta migranta.

Nagradu žirija dobio je francuski film “Grace a dieu” redatelja Francoisa Ozona.

Srebrni medvjed za nove naglaske u filmskom izražaju dobio je njemački film “Systemsprenger” njemačke redateljice Nore Fingscheidt, a srebrnog medvjeda za najbolju režiju dobila je također njemačka redateljica Angela Schanelec za film “Bio sam kod kuće, ali”.

Srebrnog medvjeda za najbolju žensku ulogu dobila je kineska glumica Yong Mei za ulogu u filmu “Doviđenja, moj sine”, a srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu je dobio Wang Jingchun koji je igrao u istom filmu.

Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij dobili su Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi i književnik Roberto Saviano za talijansku produkciju “La paranza dei bambini” redatelja Claudia Giovannesia.

Filmovi “Bog postoji, njegovo ime je Petrunija” i “Šavovi” dobitnici su nagrada neovisnih žirija.

“Bog postoji, njegovo ime je Petrunija” je dobitnik nagrade ekumenskog žirija i Gilde, udruge njemačkih kinematografa, dok je “Šavovi” nagrađen kao najbolji europski film u programu Panorama.

69. Berlinale završava u nedjelju danom koji je rezerviran za široku publiku.