Večeras otvaranje 21. Sarajevo Film Festivala

sff-2015Projekcijom brazilskog filma rediteljice Anne Muylaert “Druga majka” večeras će u Narodnom pozorištu biti otvoreno ovogodišnje izdanje najveće regionalne filmske smotre – 21. Sarajevo Film Festival.

Projekciji će prethoditi svečana ceremonija koju će voditi istaknuti bh. glumac Feđa Štukan, a uslijedit će i prikazivanje ovog brazilskog ostvarenja pred publikom Ljetnog kina HT Eronet.

Festival će ove godine tokom devetodnevnog filmskog ciklusa donijeti 259 ostvarenja iz čak 57 zemalja svijeta, uz prisustvo istaknutih filmskih autora, glumaca i producenata.

Također, Festival će ugostiti 100.000 zaljubljenika u sedmu umjetnost, a pratit će ga čak 2.000 akreditovanih novinara i saradnika.

Sarajevo Film Festival ovaj će put imati čast da ugosti jednog od vodećih svjetskih glumaca oskarovca Benicia Del Tora, kojem će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

Del Toro, koji je dobitnik brojnih filmskih nagrada i priznanja tokom dugogodišnje karijere, sarajevskoj će publici predstaviti dramu Fernanda Leona de Aranoe “Savršen dan” u kojoj je nastupio u glavnoj ulozi.

Počasno srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti bit će dodijeljeno i reditelju Atomu Egoyanu iz Kanade, čiji se cjelokupni umjetnički opus bavi pitanjima sjećanja, napuštanja poznatog okruženja i uticaja tehnologije i medija na savremeni život.

Festival će biti zatvoren dodjelom nagrada 22. augusta u Narodnom pozorištu, dok će film zatvaranja ove godine biti “Fusi” (Island, Njemačka) reditelja Dagura Karija.

source.ba