Vijesti

Besplatna projekcija filma „Stric“ u kinu Meeting Point u Sarajevu

Otvaranje Zimskog izdanja Mreže festivala Jadranske regije 19. januara projekcijom u kinu, besplatan online program od 20. do 29. januara

Povodom početka druge edicije Zimskog izdanja, online festivala u organizaciji Mreže festivala Jadranske regije, Sarajevo Film Festival predstavlja film „Stric“ Davida Kapca i Andrije Mardešića.

Besplatna projekcija filma održat će se u kinu Meeting Point u Sarajevu u petak, 19. januara u 19 sati. Besplatne ulaznice za projekciju filma „Stric“ u kinu Meeting Point preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije. Nakon projekcije u kinu Meeting Point slijedi razgovor s rediteljima filma.

Radnja filma „Stric“, intrigantnog trilera s Mikijem Manojlovićem, Ivanom Roščić, Goranom Bogdanom, Rokom Sikavicom i Kajom Šišmanović, naizgled se odvija u Jugoslaviji, kasnih 1980-ih. Voljeni stric vraća se kući za praznike. Ponovno na okupu, porodica je usred božićnog ručka. Radosno druženje iznenada prekida zvonjava mobitela. Ipak nisu 1980-e, a čini se da nije ni Božić. Ubrzo postaje jasno da se za prepunom prazničnom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

Prije početka filma zajedničkim live streamom iz Sarajeva, Zagreba, Ljubljane, Herceg Novog i Beograda obilježit će se početak Zimskog izdanja, online festivala nastalog udruživanjem vodećih festivala iz regije.

Zimsko izdanje zajednički je projekt festivala udruženih u Mrežu festivala Jadranske regije: Festivala autorskog filma Beograd, Filmskog festivala Herceg Novi, Ljubljanskog  međunarodog  filmskog  festivala, Sarajevo Film Festivala i Zagreb Film Festivala. 

Od 20. do 29. januara na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba besplatno pogledajte pet ostvarenja regionalnih autora: „Stric“ Andrije Mardešića i Davida Kapca, „Garburu“ Josipa Žuvana, „Da li ste vidjeli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića, „Jahače“ Dominika Menceja i „Muzej revolucije“ Srđana Keče. Osim filmova na istoj platformi moći će se pogledati intervjui s autorima.

Filmove gledajte na ovom linku: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/page/mreza-festivala-zimsko-izdanje/

Program je dostupan besplatno gledateljima u Bosni i Hercegovini i regiji.

Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Napišite komentar