Vijesti

Umro glumac Robbie Coltrane, zvijezda filmova o Harryju Potteru i Jamesu Bondu

Robbie Coltrane, čija je glumačka karijera obuhvaćala brojne naslove, od filmova o Jamesu Bondu preko “Crackera” do “Harryja Pottera“, umro je u 72. godini života. Vijest je u petak potvrdio njegov agent.

Rođen kao Anthony Robert McMillan u prosperitetnom predgrađu Rutherglena u Glasgowu, Coltrane se školovao na koledžu Glenalmond, nezavisnom internatu čije je tjelesno kažnjavanje opisao kao “legalizirano nasilje”, prije nego što je otišao na Umjetničku školu u Glasgowu.

Dvoumio se o svojim sposobnostima kao slikara i prebacio se na nastupe uživo, glumeći u radikalnim pororišnim trupama i radeći standup nastupe, uzevši pseudonim Coltrane kao hommage slavnom jazz muzičaru Johnu Coltraneu.

Njegovo prvo filmsko ostvarenje bilo je “Waterloo Sunset, Play for Today” režisera Richarda Eyrea 1979., u kojem je glumio uz bjegunca iz staračkog doma Queenie Watts. Nakon toga se manje pojavljivao u filmovima i TV emisijama, uključujući “Flash Gordona”, “Are You Being Served?”, “Krull” i “Britannia Hospital”, a njegov jedinstven izgled pomogao mu je da se istakne iz gomile.

Coltraneova komičarska vještina počela je uzimati primat, jer je postigao uspjeh ranih 1980-ih u TV skečevima kao što su “Alfresco” i “A Kick Up the Eighties”.

Međutim, Coltraneove glumačke sposobnosti sve su više dolazile do izražaja, pa je postigao značajan uspjeh 1987. s “Tutti Frutti” TV serijom o propalom škotskom rock’n’roll bendu po scenariju Johna Byrnea, nagrađenoj Baftom. Coltrane je postao sve traženiji za veće uloge – od “Caravaggia” Dereka Jarmana (u kojem je glumio kardinala) do Falstaffa u “Henryju V” Kennetha Branagha. Međutim, dvije komedije s vjerskom tematikom – “Nuns on the Run” i “The Pope Must Die” su Coltranea dovele do značajnijeg uspjeha.

Glumio je i kriminalističkog psihologa “Fitza” Fitzgeralda u TV seriji “Cracker” Jimmyja McGoverna, koja je prvi put emitirana 1993. Coltrane je za tu ulogu osvojio Baftu za najboljeg TV glumca 1994., 1995. i 1996. godine. Zatim se našao u dva filma o Jamesu Bondu, “GoldenEye” i “The World Is Not Enough”, kao moralno dvosmisleni agent KGB-a Valentin Dmitrovich Zukovsky.

Međutim, njegova svakako najpoznatija uloga je ona domara Hogwartsa Rubeusa Hagrida u filmskoj adaptaciji serijala o Harryju Potteru autorice JK Rowling.

Prvi u nizu, “Harry Potter i kamen mudraca“, objavljen je 2001. godine i privukao je Coltraneu novu publiku mlađih fanova te mu pomogao u ponovnom pokretanju karijere, posebno na britanskoj televiziji. 2009. godine glumio je istražitelja detektiva Haina u Murderlandu Davida Pirieja.

Coltrane se 1999. oženio kiparicom Rhonom Gemmell, ali su se rastali 2003. godine. Dobili su dvoje djece.

Ostavite komentar