Vijesti

Umro glumac Gerald Tommaso DeLouise

Američki glumac Burt Young, pravog imena Gerald Tommaso DeLouise, koji je bio nominovan za Oscara za svoju ulogu u filmovima “Rocky” u kojim je glumio uz Sylvestera Stallonea, umro je u 84. godini.

Prema riječima njegove menadžerice Lynde Bensky, Young je umro 8. oktobra u Los Angelesu.

Young je rođen u Queensu 30. aprila 1940. godine, a pedesetih je služio u Američkim marincima te je kasnije studirao i glumu. Karijeru je izgradio uglavnom glumeći “opasne momke” i italijansko-američke likove.

Najviše je zapamćen po ulozi u prvom filmu “Rocky” iz 1976. godine, u kojem je glumio Paulieja Pennina, mesara i alkoholičara koji je bio prijatelj Rockyja Balboe (Sylvester Stallone). Njegova sestra Adrian udala se za Balbou u filmu “Rocky II”. Ova uloga mu je donijela nominaciju za Oscara.

Prvi film “Rocky” prikupio je deset nominacija za Oscara, a osvojio je tri nagrade.

Young je reprizirao svoju ulogu u šest “originalnih” nastavaka filma.

Među ostalim filmovima u kojim je glumio su “Chinatown”, “The Pope of Greenwich Village” i “Once Upon a Time in America”, dok se pojavljivao i u serijama “MAS*H”, “The Rockford Files”, “Baretta” i “Law & Order”. Također, pojavio se i u epizodi serije “Sopranos” u kojoj je glumio oca Bobbyja Baccalierija.

Young je također bio poznat i kao slikar, a njegova djela su izlagana u galerijama širom svijeta.

Napišite komentar