Vijesti

“Oppenheimer” osvojio sedam Osacara

Noćas je u spektakularnom Dolby Teatru u Los Angelesu održana 96. ceremonija dodjele Oscara, a najboljim filmom proglašen je “Oppenheimer” koji je sveukupno osvojio sedam Oscara i apsolutni je pobjednik večeri. Zlatni kipić ekipi filma dodijelio je legendarni Al Pacino.

S malim zakašnjenjem zbog protestanata koji su ispred Dolby Theatra pozivali na prekid vatre u Gazi i ometali saobraćaj, ceremonija je počela sedam minuta poslije ponoći, a voditelj ovogodišnje dodjele nagrada bio je Jimmy Kimmel.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Emmi Stone za ulogu Belle Baxter u filmu “Poor Things”. Ovo je veliko postignuće za mladu glumicu koja je do 35. godine osvojila dva Oscara i to oba za glavne uloge. Godine 2017. godine zlatni kipić osvojila je za ulogu u filmu “La La Land”.

Oscara za najbolju režiju osvojio je režiser Christopher Nolan za film “Oppenheimer“. Nolan je za ovaj film osvojio i Zlatni globus i BAFTA-u. Iako je do sada osam puta bio nominiran, ovo je Nolanov prvi Oscar.

Zlatni kipić za najboljeg glumca osvojio je Cillian Murphy za ulogu Juliusa Roberta Oppenheimera u filmu “Oppenheimer”. Ovo je ujedno bila i njegova prva nominacija za prestižnu nagradu.

S njim u kategoriji bili su nominirani Bradley Cooper (“Maestro“), Colman Domingo (“Rustin“), Paul Giamatti (“The Holdovers“), i Jeffrey Wright (“American Fiction“).

Film “Oppenheimer” osvojio je Oscara za najbolju izvornu muziku, a najbolja pjesma je Billie Eilish “What Was I Made For?” iz filma “Barbie“. Pjesmu je napisao i producirao njezin brat Finneas O’Connell koji je zajedno sa Billie preuzeo Oscara na pozornici.

Oscara za najbolji zvuk osvojio je film The Zone of Interest koji prati njemačku porodicu koja živi uz logor Auswitch. Iako užasi u logoru nisu prikazani slikom, upravo je zvuk imao taj zadatak da prenese strahote koji su se događali samo nekoliko metara dalje od porodične kuće.

Najbolji kratkometražni film ove godine je “The Wonderful Story of Henry Sugar” koji je napisao, koproducirao i režirao Wes Anderson kojem je ovo prvi Oscar.

Oscara za najbolju filmsku fotografiju osvojio je film “Oppenheimer” i nizozemsko-švedski snimatelj Hoyte van Hoytema.

Najbolji kratkometražni dokumentarni film je “The Last Repair Shop”, dok je najbolji dugomentražni dokumentarni film “20 Days in Mariupol” koji govori o prve tri sedmice ruske invazije na Ukrajinu, te je ovo prvi Oscar koji je Ukrajina osvojila.

Oscara u kategoriji najbolji vizualni efekti osvojio je film Godzilla, a ekipi ovog filma nagradu su uručili Danny de Vito i Arnold Schwarzenegger.

Ovaj dvojac uručio je nagradu i za najbolji film u kategoriji najbolje montaže koju je osvojio “Oppenheimer“.

Sjajni Robert Downey Junior osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu Lewisa Straussa u filmu “Oppenheimer”. Ujedno ovo je i njegov prvi Oscar, iako je do sada bio nominiran tri puta.

U ovoj kategoriji nominirani su bili Sterling K. Brown (“American Fiction“), Robert De Niro (“Killers of the Flower Moon“), Ryan Gosling (“Barbie“), Mark Ruffalo (“Poor Things“).

Nagradu Oscar u kategoriji međunarodnog dugometražnog filma osvojio je “The Zone of Interest” i režiser Jonathan Glazer.

Oscara za najbolju šminku i frizuru odnio je film “Poor Things” kao i za najbolju scenografiju.

Film “Poor Things” dobio je nagradu i za najbolju kostimografiju, a tokom proglašenja pobjednika ove kategorije na sceni se pojavio potpuno gol John Cena. Ipak, tokom uručenja nagrade obuko je haljinu.

Oscara za najbolji originalni scenariji osvojila je francuska pravna drama Anatomy of a Fall koju je režirala Justine Triet prema scenariju koji je napisala zajedno s Arthurom Hararijem.

Nagradu za najbolji adaptirani scenarij dobio je “American Fiction” koji je režirao Cord Jefferson.

Najbolji kratkometražni animirani film je “War Is Over”, a nagradu za najbolji dugometražni animirani film odnio je “The Boy and The Heron.

U kategoriji za najbolju sporednu žensku ulogu bile su nominirane Emily Blunt (Oppenheimer), Danielle Brooks (“The Color Purple“), America Ferrera (“Barbie”), Jodie Foster (“Nyad“) i Da’Vine Joy Randolph (“The Holdovers”). Oscar je otišao u ruke Da’Vine Joy Randolph za ulogu u filmu “The Holdovers”.

Najznačajniju dodjelu filmskih nagrada pratilo je oko milijardu ljudi pred malim ekranima širom svijeta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)