Vijesti

Režiser filma ‘Zone of Interest’ Jonathan Glazer pozvao na prestanak sukoba u Gazi

Nagradu Oscar u kategoriji međunarodnog dugometražnog filma osvojio je “The Zone of Interest” i režiser Jonathan Glazer koji se u svom govoru fokusirao na sukob u Gazi.

Nakon što je zahvalio onima koji su radili s njim na filmu, Glazer je, čitajući unaprijed napisani govor, rekao:

“Svi naši izbori su napravljeni da odražavaju i suoče nas u sadašnjosti, da ne kažemo pogledajte što su tada činili, nego što to svi radimo sada. Naš film pokazuje gdje vodi dehumanizacija u svom najgorem obliku. Ona je oblikovala svu našu prošlost i sadašnjost.”

Režiser, koji je Židov, dodao je: “Trenutno stojimo ovdje kao ljudi koji poriču svoje židovstvo i holokaust koji je otet od strane okupacije koja je dovela do sukoba za toliko nevinih ljudi. Bilo da se radi o žrtvama 7. oktobra u Izraelu ili napadu na Gazu koji je u toku, svim žrtvama ove dehumanizacije, kako se oduprijeti?”

Režiser je ranije rekao za BBC da njegov film “gleda u mračne uglove ljudskih sposobnosti”, te da je relevantan i danas.

“Mislim da je u ovom filmu prikazano ono što mi činimo jedni drugima kao ljudska bića”, rekao je. “Vidimo druge kao manje od sebe, drugačije od nas samih. Nekako, korak po korak, to dovodi do zvjerstva.”

Večer dodjele nagrada počela je nešto kasnije nego što je planirano nakon što su demonstranti, koji su također zahtijevali prekid vatre, blokirali saobraćaj ispred mjesta održavanja Oscara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)