Umrla Monica Vitti

Legendarna italijanska glumica Monica Vitti, umrla je u 90. godini, saopštile su agencije.


Italijanska filmska ikona, Monica Vitti, tokom četrdesetogodišnje karijere snimila je više od pedeset filmova, sarađujući sa legendama kao što su Pier Paolo Pasolini, Luis Buñuel, Ettore Scola, a ostaće zapamćena i kao zanosna strip junakinja Modesty Blaise iz istoimenog filma snimljenog 1966. godine.

Viti je svetsku slavu stekla šezdesetih godina prošlog vijeka glumeći u filmovima Michelangelo Antonioni – „Avantura“, „Noć“, „Pomračenje“ i „Crvena pustinja“ – čija je bila muza i najveća ljubav.

Vjest o smrti velike glumice objavio je pisac i režiser Walter Veltroni, u ime Monicinog dugogodišnjeg partnera Roberta Rusa.

“Roberto Ruso, njen partner svih ovih godina, traži od mene da saopštim da Monica Vitti više nije sa nama. Radim to sa bolom, ljubavlju, žaljenjem”, napisao je na Tviteru Veltroni.

Jednako nadarena za komediju kao i za dramu, zapanjujuće lijepa, bila je i najgrublja devojka iz 1960-ih.

“Alchajmerova bolest od koje je bolovala može se za nju smatrati historijskim neprijateljem protiv njenog prirodnog šarma, koji joj je omogućio da od intelektualke koja je hodala sa Džojsovim knjigama u torbici pređe do grotesknog komičara kojeg svi vole”, piše “Corriere della Sera”.

Monica Vitti je rođena kao Marija Luiza Ceciareli u Rimu, 3. novembra 1931. godine.

Ostavite komentar