Vijesti

Umrla glumica Glynis Johns, zvijezda filma “Mary Poppins”

Britanska glumica Glynis Johns umrla je jučer u 100. godini života, a uzrok smrti još uvijek nije utvrđen.

Vijest o njenoj smrti potvrdio je menadžer Mitch Clem, koji je za medije rekao da je Glynis umrla u četvrtak ujutro u Los Angelesu u domu za starije osobe, gdje je živjela posljednjih nekoliko godina. Iza nje su ostali unuk Thomas i troje praunučadi.

“Glynis se probijala kroz život pomoću inteligencije, duhovitosti i ljubavi prema performansima, utječući na milione ljudi. Ušla je u moj život na početku moje karijere i postavila vrlo visoku ljestvicu o tome kako upravljati ovom industrijom s gracioznošću, kvalitetom i istinom”, rekao je menadžer Clem.

Glumačka zvijezda najpoznatija je po ulozi gospođe Banks u filmu “Mary Poppins” iz 1964. godine, a njena bogata karijera trajala je gotovo 90 godina. Još kao tinejdžerica dobila je svoju prvu filmsku ulogu u romantičnoj drami “South Riding” iz 1938. godine.

Pojavljivala se u brojnim filmovima tokom četerdesetih godina prošlog vijeka uključujući dramu “49th Parallel” iz 1941. godine, za koju je dobila nagradu za najbolju glumu od National Board of Review.

Rođena je u Južnoj Africi i odrasla u Ujedinjenom Kraljevstvu, Johns je tokom pedesetih godina prošlog vijeka glumila u brojnim holivudskim filmovima i TV emisijama sve do svoje velike pauze 1960. godine, kada je glumila zajedno s Deborah Kerr i Robertom Mitchumom u drami “The Sundowners” kao gospođa Firth. Film je zaradio pet nominacija za Oscara, uključujući za sporednu ulogu koju je Johns glumila.

Johns je također glumila u svojoj istoimenoj TV seriji “Glynis”, komediji o književnici misterija koja se upušta u amaterski detektivski posao sa svojim suprugom advokatom (Keith Andes), prije nego što je dobila svoju najpoznatiju ulogu gospođe Banks u Disneyjevom filmu “Mary Poppins” iz 1964. godine.

Glumica je osvojila nagradu Tony za svoj rad u scenskoj verziji, gdje je pjevala poznatu baladu koju je komponovao Stephen Sondheim “Send In the Clowns”.

Kasnije se Johns pojavljivala u različitim TV serijama, uključujući “Coming of Age” iz 1988. godine i “The Ref” iz 1994. godine. A značajne je uloge ostavrila i u filmovima “While You Were Sleeping” iz 1995. i “Superstar” iz 1999. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)