U Sarajevu večeras premijera dugometražnog igranog filma “Duran”

U Sarajevu večeras premijera dugometražnog igranog filma “Duran” bosanskohercegovačkog reditelja Faruka Sokolovića, a riječ je o trećem nezavisnom filmu produkcijske kuće “Mebius Film” iz Sarajeva.

“Duran” je priča o stvarnosti bosanskohercegovačkog društva, o zaboravljenim radnicima i seljacima, o napuštenim generacijama koji u pedesetim godinama ostaju bez posla, o snovima, ljubavi i prijateljstvu, zločinu i kazni.

“Duran” je velikim dijelom zasnovan na istinitoj priči o bračnom paru Duranu i Zineti Masleša, koji igraju svoj život pred objektivom filmske kamere. I sve ostale junake ovoga filma igraju naturščici.

Duran u pedesetoj godini ostaje bez posla u Hadžićima, kupuje kamion od neke crkavice i bori se da preživi. U takvoj situaciji, progonjen snovima iz djetinstva, počinje da na babovini u selu Lukomir gradi kuću na temeljima stare kamene prodične štale. Selo na to u početku gleda pasivno, ali se postepeno uključuje da pomogne u ostvarenju snova porodice Masleša…Kako živjeti svoje snove kada su pored nas aveti prošlosti koji nikome ne daju mira.

Reditelj Faruk Sokolović iza sebe ima brojne igrane TV projekte: “Provincija u pozadini”(1984), “Inat” (1988), “Čovjek koji je znao gdje je sjever, a gdje jug” (1989, 1990), da bi devedestih počeo prvi u BiH snimati igrane filmove u nezavisnoj produkciji – “Majstori mraka” (1990), “Tunel” (1999) i “Mliječni put” (2000). Autor je i producent prvih igranih TV serijala nakon rata (Viza za budućnost, Crna hronika, Pečat).

Premijera filma “Duran” će biti održana u kinu Cinema City u Sarajevu u 20 sati nakon čega ostaje na redovnom repertoaru .

Pogledajte trailer:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *