Filmski festivaliVijesti

Sarajevo grad filma UNESCO-a predstavljen na filmskom festivalu u Rimu

Sarajevo grad filma UNESCO-a predstavljen je na 18. izdanju filmskog festivala u Rimu, Rome Film Festu, u sklopu programa Roma Cinedays 2023.

Sarajevo UNESCO grad filma predstavljen je na panelu održanom pod nazivom Kreativna urbana obnova: stvaranje novog krajolika za suvremeni grad (Creative Urban Regeneration: building a new landscape for the contemporary city).

Sarajevo grad filma UNESCO-a na panelu je predstavila projekt menadžerica Ines Radić, a u razgovoru su učestvovali Lucio Argano, projekt menadžer Rima grada filma UNESCO-a, Jesus Armesto, redatelj, Maura Romano, voditeljica područja kreativne obnove i teritorijalnog unaprjeđenja Melting Pro te Marco Della Porta, predsjednik Paviljona 14 u Rimu.

Na panelu se razgovaralo u kulturi i kreativnoj umjetnosti kao pokretaču urbane obnove grada, o povećanju kulturnih objekata u gradu, kao što su kulturni centri i nova kina. U tom kontekstu Sarajevo grad filma UNESCO-a je predstavio aktivnosti Grada Sarajeva u protekle četiri godine koje su doprinijele kulturnoj obnovi i razvoju. Otkad je Sarajevo nositelj titule UNESCO grada filma, broj posjetilaca u kinima povećan je za 100 posto, a produkcija u Kantonu Sarajevu povećana je za 400 posto.

Sarajevo grad filma UNESCO-a dio je porodice kreativnih gradova filma od 2019. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)