Tuga / Znate li kako je nastala Čolina pjesma “Ona spava”

Čuveni hit Zdravka Čolića “Ona spava”, pjesma je posvećena Milici Kostić, koja u pokušaju da spasi svoju čast od silovatelja koji su želeli da joj je oduzmu, skočila sa 11. sprata Rubinove kule i zadobila teške tjelesne povrede, kojima je kasnije podlegla.

1947. godine jedan dečku ju je zamolio da pozove njegovu djevojku da se nađu, jer on to ne može da uradi, pod izgovorom da ima mnogo stroge roditelje.
Onda ju je poveo u njegov stan na 11. spratu gdje su ih čekali još četvorica nasilnika, sa kojima je planirao grupno silovanje.

Kada ju je uveo u stan rekao joj je svoje namjere i tražio joj da se skine.

Ona je to odbila, pa je dečko pokušao da primijeni silu. Milica je kroz suze molila da je puste, ali je on nije slušao. Tada se oglasio jedan od četvorice ostalih i rekao da je puste jer je nevina.

Nevina je, ne želim da je diram – kratko je rekao momak.
Nažalost oni je nisu pustili. Milica je na sve načine pokušavala da ih namoli, ali kada nije uspjela odlučila se na bijeg, u želji da sačuva svoje poštenje. Kada je ostala sam u sobi, skočila je kroz prozor sa 11. sprata i zadobila teške tjelesne povrede.

Djevojka je preživila ali je u bolnici pala u komu iz koje se nikad nije probudila, da se nebi nikada zaboravila Zdravko Čolić je posvetio njoj pjesmu ” Ona spava “: