Sljedeći, 25. Bond u Dubrovniku

Najveći otvoreni filmski studio na svijetu

Andro Vlahušić, bivši gradonačelnik Dubrovnika je izjavio kako će grad pod Srđom, navjerovatnije biti dekor snimanja, 25. nastavka čuvene sage o Jamesu Bondu.


Navodno se ovih dana ozbiljno pregovara jer “Perla Jadranskog mora” , može ostvariti uvijete za prihvaćanje drugih produkcija, nakon “Robina Hooda”. Snimanje Bonda se predviđa za kraj tekuće i početak sljedece, 2018. godine.

Znalački se realiziraju projekti od prije osam godina pa Dubrovnik postaje najpoznatiji, otvoreni filmski studio na svijetu. Osim “Hooda” zasigurno će se snimati još dvije značajne planetarne produkcije, od kojih je jedna grandiozan projekt kuće Disney.
Uprkos izjavama da mu je dosta tumačenja najčuvenijeg agenta “njezinog veličanstva”, Daniel Craig će ponovo biti Bond. Ne napušta je jer je po glumčevim riječima “najunosniji filmski posao na svijetu”!

Vlahušić je također potvrdio kako zamisao da Dubrovnik postane najpoznatiji regionalni filmski centar, ima podršku Ministarstva kulture, i “Embassy Films”. Nekadašnji gradonačelnik je otkrio kako je izvršena detaljna analiza najpoznatijih, planetarnih filmskih studija, njihovi prostori, prednosti i nedostaci. Od oko 30 km udaljenosti od jezgra Starog grada, već su utvrđene lokacije, pogodne za izgradnju budućeg Studija. Objekt će posluziti i u druge namjene, poput organiziranja značajnih skupova ili kolokvija, a biće upotrebljen i za čuvene, Ljetnje igre.

Džana Mujadžić