Vijesti

Rekviziterka filma “Rust” Hannah Gutierrez-Reed proglašena krivom za smrt kamermanke

Rekviziterka Hannah Gutierrez-Reed koja je bila zadužena za oružje na setu filma “Rust” proglašena je krivom za ubistvo iz nehatana kamermanke Halyne Hutchins.

Rekviziterka filma bila je suočena s optužbom za nenamjerno ubistvo, a sudilo joj se zbog navodnog donošenja pravog metka za Colt .45 na snimanje vesterna.

Ova 26-godišnjakinja proglašena je nevinom po drugoj tački optužnice – manipuliranju dokazima.

Nakon ove presude mogla bi dobiti do tri godine zatvora.

Glumac Alec Baldwin također se suočava sa suđenjem za ubistvo iz nehata zbog smrti Halyne Hutchins. Hutchins je ubijena nakon što je pištolj koji je Baldwin koristio na probi ispalio pravi metak na setu filma u Novom Meksiku.

Tužioci su pred porotnicima ustvrdili da je Gutierrez-Reed, koja je nadzirala oružje u filmu, postupila nepažljivo kada je punila pištolj te da nije uspjela osigurati da je oružje napunjeno samo lažnim mecima.

“Ovaj slučaj je vezan uz stalne, neprestane sigurnosne propuste koji su rezultirali smrću ljudskog bića”, rekla je tužiteljica Kari T Morrissey tokom završne riječi u srijedu. Gutierrez-Reed bila je “nemarna”, “nepažljiva” i “nepromišljena” kada nije primijetila da su živi meci pomiješani s lažnim mecima u kutiji streljiva na setu, rekla je Morrissey porotnicima.

Jedan od tih metaka bio je u vatrenom oružju koje je koristio Baldwin, rekli su tužitelji. Gutierrez-Reed nije svjedočila na suđenju, ali je njezin odvjetnik Jason Bowles u završnoj riječi ustvrdio da tužioci nisu uspjeli dokazati da je njegova klijentica jedina osoba odgovorna za smrtonosnu pucnjavu.

“Gutierrez-Reed laka je meta, najmanje moćna osoba na setu. Lak žrtveni jarac”, rekao je njezin odvjetnik u uvodnoj riječi suđenja.

Suđenje Alecu Baldwinu za ubistvo iz nehata zakazano je za 10. juli. Optužbe protiv Baldwina već su jednom odbačene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)