Kako je Marlon Brando odbio primiti Oscara

marlon-brando1973. god. Marlon Brando iznenadio je sve prisutne kada je odbio primiti Oscara za ulogu Vita Corleona u jednom od najboljih filmova svih vremena, ‘Kumu’. Razlog je objavio u pismu koje je Shasheen Littlefeather, američka Indijanka, pročitala medijima na dodjeli Oscara.
Pismo je objavio New York Times, a kompletno pismo na engleskom jeziku možete pročitati ovdje.

„Dvjesto godina govorili smo Indijancima da se bore za svoju zemlju, život, porodicu i pravo na slobodu. Govorili smo: ‘Položite oružje, prijatelji, i ostaćemo zajedno. Samo ako spustite oružje, prijatelji, možemo govoriti o miru i dogovoru koji će biti dobar za vas’.
Nakon što su položili oružje, pogubili smo ih. Lagali smo im. Protjerali smo ih s njihove zemlje. Natjerali ih izgladnjivanjem na potpisivanje prevarantskoga sporazuma, ugovora za kojeg smo znali da ga se nećemo pridržavati. Pretvorili smo ih u prosjake na kontinentu kojem su dali život, koliko dugo život postoji.
Nismo učinili ništa dobro za njih. Nezakonito smo postupali, nismo bilo pravedni. Nama je dato prirodno pravo da napadamo prava drugih, otimamo njihovo vlasništvo i uzimamo njihove živote, dok oni brane svoju zemlju i slobodu; dato nam je pravo da njihove vrline prikazujemo kao zločine, a naše razvrate kao vrline.

No, postoji jedna stvar koja je iznad ove perverzije, a to je ogromna presuda historije, koja će nas sigurno osuditi. Ali, brinemo li o tome? Kakav je to šizofreni moral koji nam dozvoljava da cijelim svijetom prenosimo poruku da živimo po datim obavezama, kada svaka stranica historije govori suprotno?
Čini se da je poštivanje principa i ljubavi prema komšijama postalo disfunkcionalno u našoj zemlji, te da je sve što smo učinili i postigli našom moći, zapravo samo ubijanje nade u novostvorenim državama u svijetu, prijateljskim i neprijateljiskim. To je nehumano i dokazuje da ne živimo prema dogovorima koje smo sklopili.

Možda u ovom trenutku govorite – kakve to veze ima s dodjelom Oscara? Mislim da je odgovor na ovo pitanje činjenica da je upravo film odgovoran za degradiranje Indijanaca, opisujući ih kao divljake, opasne i zle divljake. Kada indijanska djeca gledaju televiziju i filmove i vide kako se njihova rasa prikazuje u filmovima, njihovi umovi ostaju povrijeđeni na načine na koje ne možemo ni zamisliti.
Zbog toga, kao građanin SAD, ne mogu primiti nagradu. Mislim da je dodjeljivanje i primanje nagrada u ovom trenutku u ovoj državi neprilično sve dok se stanje američkih Indijanaca drastično ne promijeni. Ako već ne čuvamo našu braću, ne moramo biti njihovi pogubitelji.

Nadam se da oni, koji ovo slušaju i čitaju, neće na ovo gledati kao nepriličan gest, već kao na pošten pokušaj fokusiranja pažnje na pitanje, koji vrlo dobro može odrediti ima li ova zemlja pravo reći od ovog trenutka nadalje da vjeruje u neotuđiva prava svih da ostanu slobodni i nezavisni na zemlji koja je podržala njihov život dalje nego što seže pamćenje.

Hvala svima i laku noć!“

https://youtu.be/2QUacU0I4yU