Vijesti

Održana dodjela Europskih filmskih nagrada, pobjednik večeri je francuski film “Anatomy of a Fall”

U Berlinu je održana 36. dodjela Europskih filmskih nagrada poznata pod nadimkom “evropski Oscar”.

Sandra Hüller proglašena je najboljom glumicom za ulogu u hvaljenoj francuskoj sudskoj drami Justine Triet “Anatomy of a Fall“.

Primajući svoju nagradu, Hüller je, govoreći o raznim sukobima koji trenutno bjesne u Evropi i oko nje, pozvala publiku na minutu šutnje kako bi “tiho, snažno i živo zamislili mir”.

Justine Triet osvojila je nagradu za najbolju režiju za spomenuti film “Anatomy of a Fall” te je podijelila i nagradu za najbolji scenarij sa svojim suprugom Arthurom Hararijem. Par u stvarnom životu, Triet i Harari, rekli su da je pisanje ovog scenarija, koji je prodorna disekcija braka u krizi, njihovu vezu stavilo na kušnju, ali “na sreću preživjeli smo”.

Danska zvijezda Mads Mikkelsen osvojio je nagradu za najboljeg glumca za svoju glavnu ulogu u vesternu “The Promised Land” Nikolaja Arcela.

Nagrada za najbolji dokumentarac je pripala filmu “Smoke Sauna Sisterhood”, a Molly Manning Walker osvojila je nagradu European Discovery za najbolji debitantski dugometražni film za svoj hit “How to Have Sex“, koji je ove godine premijerno prikazan uz pohvale kritičara u sekciji Un Certain Regard u Cannesu.

Popis svih nagrađenih na večerašnjoj svečanosti u Berlinu možete pronaći ovdje.

Napišite komentar