Filmske vijestiVijesti

Objavljene nominacije za 94. dodjelu Oscara

Akademija filmske umjetnosti i nauke u globalnom prijenosu uživo predstavila je nominacije za ovogodišnju dodjelu Oscara, a u utrci za najbolja ostvarenja ove godine prednjače Netflixov “The Power of the Dog“, “Dune” te japanski film “Drive My Car“.

Netflixov “The Power of the Dog” dominira sa 12 nominacija, uključujući sve glumačke kategorije, najbolji film, scenarij i režiju za Jane Campion. Warner Brosovo ostvarenje “Dune”, epski remake sci-fi klasika Denisa Villeneuvea, osvojio je 10 nominacija.

U kategoriji najboljeg filma pridružuje im se i prvoklasni “Drive My Car”, japanski film koji je također dobio nominacije za režiju i scenariste, zajedno s kategorijom međunarodnih igranih filmova.

Na listi u kategoriji za najbolji film, koja je ove godine proširena na 10 imena, su: “CODA“, “Don’t Look Up“, “King Richard“, “Licorice Pizza“, “Nightmare Alley” i “West Side Story“, za koji je Steven Spielberg nominovan u kategoriji najboljeg reditelja.

Međunarodni naslovi napravili su nekoliko prodora ove godine, a kandidat iz Danske “Flee” postavio je rekord nominacijama u tri kategorije: međunarodni igrani, dokumentarni igrani i animirani igrani film.

Penelope Cruz nominovana je za titulu najbolje glumice za svoju najnoviju saradnju s Pedrom Almodovarom, film “Parallel Mothers“.

Norveški film “The Worst Person in the World” prepoznat je u kategoriji međunarodnog ostvarenja, kao i u kategoriji scenarija.

Ceremonija dodjele Oscara zakazana je za 27. mart u Dolby teatru u Hollywood & Highlandu, planirana je kao događaj koji će se emitovati uživo na ABC-u.

Prošle godine je “Nomadland” Chloé Zhao osvojio nagradu za najbolji film, okončavši ceremoniju koja je održana na Union Stationu u Los Angelesu u ograničenom kapacitetu zbog koronavirusa.

Ostavite komentar