Frozen (2013) (recenzija)

Ako vam Disneyevi filmovi budu dogajali djecu, onda ćete imati ozbiljnih problema. Prvo što će da nauče, iz ovih filmova je to sa su muškarci pogani, prevrtljivi, podli i opasni, a da su žene divne i ako su vještice, ili ako uništavaju svijet, da bi se, tobože, osjećale slobodnim.
Poruka crtića je posebna vrsta prolema kojom se ne bih previše zamarao. Treba samo reći da je ovo crtić o princezama koje uništavaju svijet iz vlastitih prohtjeva i prolaze zbog toga poptuno nekažnjeno.
Nekad su se bajke sastojale iz nekoliko standarnih elemenata u kojima je posljednji uvijek bio kažnjavanje krivca, i Happy End. Međutim taj dio je totalno izostao u ovom Disneyevom djelu. No rekoh, neću se zamarati, a bogme ni vas, tim stvarima.

Loši mjuzikli me podsjećaju uglavnom na indijske filmove u kojima se junaci, npr. dok se bore sa opasnim zvjerima, naprave pauzu pa se uzmu za rukice, odigraju jedno kolence, i onda opet nastave da se marišu.
Frozen mi je upravo bio u rangu tih indjskih filmova. Naime, razumijem ja ljudsku potrebu da pjevaju i igraju, ali me izuzetno nervira što pjevaju i igraju onda kad nije vrijeme za pjesmu. Ovi se u Frozenu, bogme, slomiše od pjesme, ali ko zna, možda se vama to i svidi.

Frozen vam neće ponuditi ništa novo, ništa uzbudljivo, i ništa vrijedno pažnje. On se uglavnom fokusirao na vizualni dio, koji je, moram riznati svakako vrhunski. Ali taj vizualni dio se uglavnom odnosi ha haljine i gradnju dvorca. Kome to nije zanimljivo onda mu neće mnogo toga ni biti zanimljivo.

Ukratko: Frozen je jalovo Disneyevo djelo koje nam nudi standardne likove: pozitivce, negativce, simpatične likove, puno specijalnih efekata i potpuno besmislenu priču iz koje nećete naučiti apsolutno ništa, a bogme ni vaša djeca. Da nam bar može ponuditi zabavu i smijeh, ali eto… Film nije uopšte ni zabavan, a bogme ni smiješan… Frozen ne morate gledati ako već niste…