Animirani filmovi koji su osvojili Oskara za najbolji animirani film

Animirani filmovi su se snimali otkako je Disney objavio “Snow White and the Seven Dwarfs” 1937. godine, ali do 2001. godine animirani filmovi se nisu mogli natjecati za Oskara, sve dok Akademija nije predstavila novu kategoriju za ovu vrstu filma. Šrek je 2001. godine uzeo prvog Oskara za najbolji animirani film. Ova lista uključuje svaki film koji je osvojio Oskar, uključujući naslove kao što su “Toy Story 3”, “Brave” i “Happy Feet”.

Filmovi imaju sposobnost da nam podstaknu osjećanja. Oni nas tjeraju da želimo vjerovati, da budemo inspirisani i živimo živahno kroz priče koje vidimo na ekranu. Zbog toga često osjećamo emocionalnu vezu sa filmovima. Mnogi animirani filmovi su često nagrađivani nominacijom za Oskara, a oni koji su zaista najbolji kući i odnesu Oskara.

Ovi filmovi često privlače gledaoce i odgovaraju cijeloj porodici. Oni pružaju vrstu zabave koja je revolucionarna u svojoj tehnologiji i njihovom pričanju. Ovi filmovi variraju u svom žanru, iako su mnogi komedije, ali svi su navedeni žanrovi podjednako angažovani.

Iako su svi animirani filmovi sa liste bili najbolji u svojoj godini, neki od njih su i dalje bolji od ostalih pobjednika …

1. Toy Story 3 (Osvojio Oscara 2010. godine)

Godina: 2010

Glumci: Tom Hanks, Whoopi Goldberg, Michael Keaton …

Režiser: Lee Unkric

Radnja: Igračke su greškom isporučene u centar za dnevnu brigu, umjesto tavanskog prostora, i to neposredno prije nego što Andi treba da krene na koledž. Woody pokušava da ubijedi druge igračke da nisu napušteni i da se vrate kući.

Više o filmu

2. WALL-E (Osvojio Oscara 2008. godine)

Glumci: Sigourney Weaver, Laraine Newman, Kathy Najimy …

Godina: 2008

Režiser: Andrew Stanton

Radnja: U dalekoj budućnosti, mali robot za sakupljanje otpada nehotice krene na svemirsko putovanje koje će na kraju odlučiti o sudbini čovječanstva …

Više o filmu

3. UP (Osvojio Oscara 2009. godine)

Glumci: Christopher Plummer, Ed Asner, Laraine Newman …

Godina: 2009

Režiser: Pete Docter

Radnja: Carl Fredricksen putuje za Rajske vodopade u svojoj kući zakačenoj za balone, ali neplanirano sa sobom povede i jednog dječaka.

Više o filmu

4. Finding Nemo (Osvojio Oscara 2003. godine)

Glumci: Ellen DeGeneres, Willem Dafoe, Eric Bana …

Godina: 2003

Režiser: Andrew Stanton, Lee Unkrich

Radnja: Nakon što njegov sin biva ulovljen na Velikom grebenu i odveden u Sidnej, stidna riba klovn odlazi u potragu za svojim sinom.

Više o filmu

5. Shrek (Osvojio Oscara 2001. godine)

Glumci: Cameron Diaz, Eddie Murphy, Mike Myers …

Godina: 2001

Režiser: Andrew Adamson, Vicky Jenson

Radnja: Shrek, zeleni org koji voli samoću, otkriva da je njegov mirni život prekinut kada se pojave razni likovi iz bajki koje je prognao Lord Farquaad iz Dulocka koji mrzi bajke. Ljutiti Shrek odluči potražiti Farquaada da ih protjera na neko drugo mjesto. Sa sobom povede Magarca, koji je jedino bajkovito stvorenje koje je htjelo krenuti sa njim u Duloc.

6. The Incredibles (Osvojio Oscara 2004. godine)

Glumci: Samuel L. Jackson, Holly Hunter, Jason Lee …

Godina: 2004

Režiser: Brad Bird

Radnja: Javno mišljenje se okreće protiv superheroja – takođe nazvanih “Supers” – sve zbog kolateralne štete od borbe protiv kriminala. Poslije nekoliko tužbi, oni su prisiljeni u programe civilnog preseljenja. Petnaest godina kasnije, Bob i Helen Parr, ranije poznati kao g. Incredible i Elastigirl, i njihova djeca Violet, Dash i beba Jack-Jack su prigradska porodica. Bob-u se ne sviđa predgrađe niti njegov posao, a sa njegovim prijateljem Lucius Best, ranije poznat kao Frozone, povremeno oslobađa svoje dane slave ponašajući se tajno noću kao “vigilante”.

Više o filmu

7. Ratatouille (Osvojio Oscara 2007. godine)

Glumci: Peter O’Toole, Janeane Garofalo, Will Arnett …

Godina: 2007

Režiser: Brad Bird, Jan Pinkava

Radnja: Remy je idealistički i ambiciozni mladi pacov, nadaren sa visoko razvijenim čulima ukusa i mirisa. Inspirisan njegovim idolom, nedavno preminulim kuharom Augustea Gustoa, Remy sanja da i sam postane kuhar.

Više o filmu

8. Zootopia (Osvojio Oscara 2016. godine)

Glumci: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Alan Tudyk …

Godina: 2016

Režiser: Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush

Radnja: U životinjskom gradu Zootopia, lisac se daje u bijeg nakon što bude optužen za zločin koji nije počinio. Glavni policajac u gradu je zec, koji postaje meta zavjere, te se udružuje sa lisicom u zajedničkoj borbi za istinu.

Više o filmu

9. Spirited Away (Osvojio Oscara 2002. godine)

Glumci: Miyu Irino, Bunta Sugawara, Ryunosuke Kamiki …

Godina: 2001

Režiser: Hayao Miyazaki

Radnja: Desetogodišnja Chihiro Ogino i njeni roditelji putuju u njihovu novu kuću kada njen otac krene u pogrešnom smijeru. Oni nesvjesno ulaze u čarobni svijet koji Chihirovi otac insistira da istraže. Dok se Chihiroovi roditelji pretvore u svinje, Chihiro sreće momka po imenu Haku koji je upozorava da se vrati preko rijeke prije zalaska sunca. Međutim, Chihro shvati da je prekasno i da želi da spasi roditelje, te ostaje zarobljena u svijetu duhova…

Više o filmu

10. Frozen (Osvojio Oscara 2013. godine)

Glumci: Kristen Bell, Idina Menzel, Alan Tudyk …

Godina: 2013

Režiser: Chris Buck, Jennifer Lee

Radnja: Neustrašiva Anna udružuje se sa Kristofom u epsko putovanje, gdje se susreću sa vremenskim uvjetima kao na Everestu. Na svom putu sretnu i smiješnog sniješka imena Olaf koji im se pridružuje u potrazi za Anninom sestrom Elsom, čije su “ledene moći” zaledile čitavo kraljevstvo.

Više o filmu

11. Brave (Osvojio Oscara 2012. godine)

Glumci: Emma Thompson, Craig Ferguson, Billy Connolly …

Godina: 2012

Režija: Mark Andrews, Brenda Chapman

Radnja: U srednjovjekovnoj Škotskoj, Merida, mlada princeza, dobila je luk i strijelu njenog oca, kralja Fergusa, za rođendan. Njena majka, kraljica Elinor, se ne slaže sa poklonom. Dok odlazi u šumu da ponađe strijelu Merida se susreće sa raznim neprilikama. Ubrzo nakon toga, Mor’du, veliki demonski medvjed, napada porodicu. Merida odlazi na konju sa Elinorom, dok se Fergus bori sa Mordu-om, te tokom borbe izgubi jednu nogu …

Više o filmu

12. Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit (Osvojio Oscara 2005. godine)

Glumci: Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes, Peter Kay …

Godina: 2005

Režiser: Nick Park, Steve Box

Radnja: Približava se godišnje takmičenje Giant Vegetable Tottinton Halla. Pobjednik takmičenja će osvojiti Zlatnu Mrkvu. Svi žele zaštititi svoje povrće od oštećenja i krađe od zečeva do natjecanja, a Wallace i Gromit kreću sa zaštitom povrća i humanim suzbijanjem štetočina.

Više o filmu

13. Happy Feet (Osvojio Oscara 2006. godine)

Glumci: Nicole Kidman, Hugh Jackman, Robin Williams …

Godina: 2006

Režiser: Judy Morris, George Miller, Warren Coleman

Radnja: Mumble, pingvin koji ne može pjevati, biva omalovažavan u carstvu jer svaki pingvin mora znati pjesmu “heartsong” kako bi uspio privući partnera. Ali Mumble zna plesati i sa njim pokušava da zavede Gloriu koja se smatra najdarovitijom među pingvinima njenih godina.

Više o filmu

14. Rango (Osvojio Oscara 2011. godine)

Glumci: Johnny Depp, Isla Fisher, Alfred Molina …

Godina: 2011

Režiser: Gore Verbinski

Radnja: Ljubimac kameleon se izgubi u pustinji Mojave nakon što slučajno ispadne iz automobila njegovog vlasnika. Upoznaje armadila pod imenom Roadkill koji traži mistični “Duh Zapada”. Dok lutaju pustinjom, bore se kako ne bih postali plijen raznih grabežljivaca.

Više o filmu

15. Inside Out (Osvojio Oscara 2015. godine)

Glumci: Bill Hader, Amy Poehler, Mindy Kaling …

Godina: 2015

Režiser: Pete Docter

Radnja: Animirani film govori o Riley, tinejdžerki koja pokušava da se snađe u novoj sredini….

Više o filmu

16. Big Hero 6 (Osvojio Oscara 2014. godine)

Glumci: Ryan Potter, Scott Adsit, Jamie Chung …

Godina: 2014

Režiseri: Don Hall, Chris Williams

Radnja: Robot na napuhavanje i dječak se sprijatelje, te odluče da formiraju grupu superheroja ….

Više o filmu

17. Coco (Osvojio Oscara 2018. godine)

Glumci: Benjamin Bratt, Gael García Bernal, Renee Victor …

Godina: 2017

Režiseri: Lee Unkrich, Adrian Molina

Radnja: 12-godišnji dječak Miguel pokreće lanac događaja koji se odnose na stogodišnju misteriju, što dovodi do vanrednog okupljanja porodice ….

Više o filmu