VijestiZanimljivosti

Fanovi filma “Frozen” traže da junakinja Elsa postane prva Disneyeva gay heroina

frozenDeseci hiljada korisnika Twittera pokrenuli su kampanju kojom od američke filmske produkcijske kuće Disney traže da heroina Elsa iz planetarno popularnog animiranog filma “Frozen“, u nastavku animiranog megahita, bude prva junakinja koja će, umjesto princa, imati djevojku.

Kako priše britanski “The Guardian”, film “Frozen” koji je izašao 2013. godine, stekao je ogromnu popularnost dok su njegovi glavni likovi: princeza Elsa, njena sestra Anna, snjegović Olaf i mladić Kristoff ušli među najprodavanije figure u 2014. i 2015. godini.

Priča koja se proteže kroz film govori o suzbijanju “supermoći” Else kako bi se ponovo spojila sa svojom sestrom Annom. Kako piše “The Guaridan”, ta tema široko je tumačena u javnosti jer je prvi put u Diseyevom filmu izbjegnut “sretni završetak” sa princom, u korist sestrinske odanosti.Kampanju je započela djevojka Alexis Isabel koja je, tokom proteklog vikenda, na Twiter profilu prva podijelila haštag “Dajte Elzi djevojku” (#GiveElsaAGirlfriend) koji je retweetovan nekoliko hiljada puta, nakon čega su o istome počeli izvještavati američki i drugi televizijski kanali.

Pomenuti haštag je podijeljen i na drugim društvenim mrežama gdje je pružena podrška ideji koja promoviše LGBT populaciju, a kojom bi Elsa postala prva “gay junakinja” Disneya. U isto vrijeme, Oscarom nagrađena pjesma u kojoj Elsa pjeva o svom oslobođenju (“Let It Go”) shvaćena je kao metafora za LGBT populaciju, piše “The Guardian”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)