Film “U potrazi za porodicom”, istinita životna priča Sarajlije Oggija Tomića, nominiran za prestižnu nagradu BAFTA

Film “U potrazi za porodicom”, istinita životna priča Sarajlije Oggija Tomića, nominiran je za prestižnu nagradu BAFTA (Britanska akademija za film i televiziju) u Velikoj Britaniji, u kategoriji mladih autora i dokumentarnog filma.
Velika sreća
Tomić, koji je reditelj, producent i glavni akter filma, izjavio je za “Dnevni avaz”, da je ushićen nominacijom, nada se i nagradi, koju posvećuje, kako ja naglasio – rodnom gradu i Sarajlijama.
– Jako sam sretan zbog ove nominacije, osjećam se fantastično. Ova nominacija, i nadam se osvojena nagrada je za moje Sarajevo, sve Bosance koji su ponosni na uspjehe sugrađana, za drugare iz doma i BiH.. – kazao je Oggi za naš list.
“U potrazi za porodicom”, pored njega, realizirali su i Chris i Garret (Chris Leslie i Garret Tankosić Kelly), kojima, kako naglašava, duguje veliku zahvalnost.
Potresna priča
– Za mene, koji sam odrastao u institucijama, ovakvi uspjesi znače jako puno. S druge strane, oni imaju ogroman značaj za djecu koja su bez roditeljskog staranja, jer im je to neka vrsta satisfakcije. Mogu vjerovati da su njihove želje ostvarive, da ne trebaju nikada odustajati, da se trud, rad i znanje ipak isplate – objašnjava nam Tomić.
Njegov film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF), a riječ je o potresnoj i inspirativnoj životnoj priči autora, nekadašnjeg štićenika Doma za nezbrinutu djecu na Bjelavama. Rođen je 1985. godine u Sarajevu s vodom na mozgu i prognozom da će umrijeti nakon nekoliko mjeseci, a potom je napušten.
Poziv porodice
Nakon što je djetinjstvo proveo u ratu, na ivici gladi i pod neprestanom opasnošću od granata i snajpera, zahvaljujući ljubaznosti neznanaca, otišao je na školovanje u Englesku i ostao u toj zemlji, postao višestruko nagrađivani snimatelj i fotograf, diplomirao je na Međunarodnoj filmskoj školi u Velsu, specijalizirao se za kamermana, montažera i producenta dokumentaraca i promotivnih filmova. Oženjen je s Edži Ostrovski (Aggie Ostrowski)… I kada se činilo da mu život kreće pravim tokom, Oggiju se na oglas koji je davno objavio u medijima, a u kojem traži svoju biološku majku, javila davno zaboravljena porodica.