Vijesti

“Im Westen nichts Neues” dominirao na dodjeli BAFTA nagrada

Film Im Westen nichts Neues / All Quiet on the Western Front / Na Zapadu ništa novo dominirao je na dodjeli filmskih nagrada BAFTA odnijevši kući sedam nagrada, uključujući i nagradu za najbolji film.

Također je osvojio nagradu za najbolji adaptirani scenarij, najbolji film koji nije na engleskom jeziku i najbolju režiju.

Njegovih sedam pobjeda znači i da je oborio rekord BAFTA-e za najveći broj nagrada koje je osvojio film koji nije na engleskom jeziku.

Zvijezda filma je glumac rodom iz BiH Edin Hasanović koji je kao beba s majkom otišao u Njemačku gdje je glumio u brojnim serijama i filmovima, među kojima su: “You Are Wanted”, “Only God Can Judge Me”, “Familie Braun”, “Skylines” itd.

Prije šest godina je osvojio nagradu Zlatna kamera za najboljeg mladog glumca. Ceremonija je održana u Hamburgu.

Film “All Quiet on the Western Front” režirao je Edward Berger, a govori o strahotama kroz koje prolazi mladi njemački vojnici koji su se morali boriti na Zapadnom frontu tokom Prvog svjetskog rata.

Snimljen je prema istoimenom bestselleru Ericha Maria Remarquea. Hasanović glumi Tjadena Stackfleeta.

Film je premijerno prikazan 12. septembra na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Njemački je kandidat za Oscara za najbolji strani igrani film. Na Netflixu je objavljen 28. oktobra i stekao je veliku popularnost.

Ostavite komentar