Filmski festivaliVijesti

Sinoć dodijeljene BAFTA nagrade: “Quo vadis, Aida?” bez nagrade

Sinoć je održana 74. ceremonija dodjele nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA), a najviše priznanja pripalo je rediteljici Chloe Zhao i njenom filmu “Nomadland“.

BAFTA nagradu za najbolji film dobio je “Nomadland”, a rediteljica ovog filma Chloe Zhao pobijedila je u kategoriji Najbolji reditelj/ica. Osim toga, ovo ostvarenje nagrađeno je i u kategoriji Najbolja kinematografija.

Najbolji strani film je “Another Round“, a najbolji animirani film “Soul“. Nagradu za najbolji dokumentarac dobilo je ostvarenje “My Octopus Teacher”. Priznanje za najbolji originalni scenarij dodijeljeno je filmu “Promising Young Woman“, a za najbolji adaptirani scenarij – “The Father“.

BAFTA-u za najbolju mušku glavnu ulogu dobio je Anthony Hopkins (film “The Father”), a za žensku Frances McDormand (“Nomadland”).

U kategoriji za najbolju žensku sporednu ulogu pobijedila je Yuh-Jung Young, a u kategoriji za mušku – Daniel Kaluuya.

Jasmila Žbanić i “Quo Vadis, Aida?” sudjelovali su u utrci za dvije nagrade Britanske akademije – u kategorijama Najbolji reditelj/ica i Najbolji strani film, međutim nisu pobijedili ni u jednoj od kategorija.

Ostavite komentar