Vijesti

Film “Dobro” bh. kandidat u Cannesu

dobroMeksikanka predstavlja BiH

Na nedavnoj konferenciji za tisak, održanoj u čuvenoj pariškoj dvorani Normandy uz prisustvo stotinjak novinara, glavni delegat Međunarodnog Filmskog Festivala čije će se 69. izdanje odrzati kao i ostala u Cannesu od 11. do 22. svibnja, Thierry Frémaux i direktor manifestacije Pierre Lescure, otkrili su većinu odabranih autora zvaničnih programa.

Među 18 cineasta natjecanja “Cinéfodation” je i 15 minutni kratki film “Dobro” meksičke rediteljice Marte Hernaiz Pidal, studentice sarajevske Film Factory kojom upravlja Bela Tarr. Producentica ostvarenja je Emina Ganić, a interpretatorice Mira Bešić i Julija Pavlović. Scenarij je ostvarila rediteljica koja je direkciju fotografije povjerila Sergiu Floresu Toriji.

Beskućnica Mira ne napušta ulaz zgrade u kojoj stanuje Selma, uzbuđena i nezadovoljna neprekidnim prisustvom siromašne osobe pa je nastoji udaljiti. Njihovi odnosi, neočekivano, postaju bolji i značajno različiti, od prvobitnih.

19. izdanje “Cinéfondation” presjedava mlada japanska cineastica Naomi Kawase koja će otkriti pobjednika 20. svibnja, u poznatom teatru Bunuel u Cannesu. Zanimljivo je da u ovogodišnjem natjecatreljskom programu fondacije ima 10 rediteljica.

Drugi značajan događaj je učešće ostvarenja “Sieranevada”, rumunskog reditelja Cristija Puiu u zvaničnom programu dugometražnih igranih ostvarenja.

Film je više državna koprodukcija, s učešćem sarajevske “Kuće 2006” pod vođstvom Sabine Branković i Mirsada Purivatre, pa je Dejan Čorić učestvovao u montaži, Adnan Beširović u scenografiji dok je Nedim Branković, asistent produkcije.
“Sieranevada” je priča o četrdesetgodišnjem liječniku Laryju koji nakon atentata na pariški “Charlie Hebdo” i smrti oca, odlazi na obiteljski skup u čast preminulog. Ali okupljanje obitelji ga razocarava jer se osjeća neshvaćenim.

Film je i hrvatska produkcija zahvaljujući kući Spiritus Movens ¨Production, makednoska učešćem Sisters and brother Minevski production, francuska sa Alcatraz filmom i rumunska jer je bukurestska Mandragora, također financirala ostvarenje.

Uskoro u Cannes dolaze braća Dardenne, Jim Jarmush, Ken Loach,Pedro Almodovafr, Sean Penn, Paul Verhoven, Jeff Nicols, Xavier Dolan, Brillante Mendoza čija su djela, također, u zvaničnim programima. U specijalnim projekcijama učestvuju Steven Spielberg, Jodie Foster, Albrt Sierra Thanos Anastopulos, Albert Serra, Mahmat Saleh Haroun, Shane Black i mnogi drugi, poznati cineasti.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)